Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Mi egy közösség vagyunk

Szöveg: kormany.hu |  2012. március 8. 9:21

Mi egy közösség vagyunk… együtt dolgozunk Afganisztán, Baghlan tartomány jövőjéért. Nem számít, milyen nemzetiségűek vagyunk, egy célért küzdünk. Ez a cél pedig a jobb élet és a jobb jövő a baghlani emberek számára – hangzott el az MH Tartományi Újjáépítési Csoport (MH PRT) 11. és 12. váltásának átadás-átvételi ünnepségén.

1595932515
A rossz időjárási viszonyok sem befolyásolták az MH Tartományi Újjáépítési Csoport (MH PRT) 11. és 12. váltásának átadás-átvételi ünnepségét március 4-én. A meghívott magas rangú afgán vendégek között megjelentek Baghlan tartomány kormányzati és vallási vezetői, a biztonsági szervezetek tábornokai, s a nőügyi szervezetek is képviseltették magukat. Az ünnep hangulatát emelte, hogy az MH PRT csapatzászlaját az elmúlt évek kontingenseinek emléktárgyait őrző teremben adták át.

Pfeffer vezérőrnagy, az Afganisztánban állomásozó Nemzetközi Biztonsági Közreműködő Erők Északi Regionális Parancsnokság (ISAF RC-N) parancsnoka levelében – amelyet felolvastak a rendezvényen – méltatta az MH PRT-11 váltás katonáinak nagyszerű és fáradhatatlan munkáját, amelyet Afganisztán, Baghlan tartomány békés jövőjéért végeztek. Utolsó mondatát a hazainduló állománynak magyarul írta: „emlékeitek mindörökké megmaradnak!"

Monsi Abdul Majid, Baghlan tartomány kormányzója beszédében kiemelte: „Mindig nehéz szívvel búcsúzunk a magyar katonáktól. Hat hónapon keresztül együttműködtünk, megismertük egymást; eközben azért megnyugtató is, hogy újabb katonák érkeznek, akikkel szintén közösen dolgozhatunk". Elismerő szavakkal illette a PRT-11 által elért eredményeket, külön kihangsúlyozva azt a kapcsolatrendszert, amelyet a misszió ideje alatt a kontingens a tartományi vezetőkkel kiépített. Kifejezte reményét, hogy ez a jó kapcsolat a jövőben is megmarad.

1595932515
„Az énem egyik része szomorú, mert itt kell hagynom önöket, a barátokat, a másik örül, hiszen újra együtt lehetek a családommal" – hangsúlyozta Ruszin Romulusz ezredes, az MH PRT-11 váltás parancsnoka. „Munkánkat sikeresen befejeztük. Szeretnék köszönetet mondani azoknak az afgán kormányzati és vallási vezetőknek, valamint biztonsági szerveknek, az ISAF-erő parancsnokának, akik segítettek és mellettünk álltak az elmúlt hat hónapban. Nélkülük nem sikerült volna, és talán meg is hiúsultak volna azok a lehetőségek, amelyekre jó szívvel emlékszem vissza. Nem felejtem el a különböző fejlesztési projektek sikeres befejezésénél − az átadási ünnepségeken − tapasztalt hangulatot, a helyi emberek örömét. A következő váltásnak kívánok hasonlóan sikeres és eredményes missziót!" − fogalmazott Ruszin Romulusz ezredes.

Somogyi János alezredes, az MH PRT-12 váltás beiktatott parancsnoka beszédében kiemelte: „Számomra üzenetértékű, hogy önök a rossz idő ellenére is eleget tettek a meghívásnak. Azt jelenti: az MH PRT része az életüknek. Mi egy közösség vagyunk, akik az asztal körül ülünk. Együtt dolgozunk Afganisztán, Baghlan tartomány jövőéért. Nem számít, milyen nemzetiségűek vagyunk, egy célért küzdünk. Ez a cél pedig a jobb élet és a jobb jövő a baghlani emberek számára. Ha nincs együttműködés, ha önök nem segítenek, mi nem tudjuk a munkánkat teljes értékkel végezni. Ha nincs béke és stabilitás, nem tudunk fejlesztéseket végrehajtani. Vannak korlátaink, és amit tenni tudunk, csak egy csepp a tengerben. De minden tett hasznossá válik. Látom, hogy nemcsak szakmai, de szinte baráti kapcsolat alakult ki az előző váltás és a tartomány kormányzati vezetői között. Remélem, ez a jó kapcsolat és együttműködés tovább folytatódik! Az általuk ránk hagyományozott örökségük egy reményteljes üzenet, amely szerint együttműködve könnyebb a problémákat megoldani" − hangsúlyozta Somogyi János alezredes.

(HM Sajtóiroda; MH PRT sajtótiszt)