Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Mi köze a Legfelsőbb Igazságnak Teslához?

Szöveg: Kecskeméti József |  2010. március 23. 7:55

Tizenöt éve, 1995 márciusában szaringáz-támadás érte a tokiói metró több állomását. A merényletben tizenhárom ember halt meg, ötvenen ideiglenes látáskárosodást szenvedtek, míg több ezren kisebb-nagyobb mértékben betegedtek meg. A támadást a tömegpusztító fegyverek iránt perverz vonzalmat tápláló Aum Shinrikyo nevű vallási szekta követte el.

Az Aum Shinrikyo vagy más néven Aleph (Legfelsőbb Igazság) nevű szektát Shoko Aszahara alapította még 1984-ben. Az alapító szegény családból származott, és fél szemére gyakorlatilag vak volt. Aszaharát a kezdetektől fogva érdekelték a buddhista tanok, az akupunktúra, valamin a tradicionális kínai orvoslás. 1981-ben 200 jen pénzbüntetésre ítélték, mert engedély nélkül gyógyított. Egyesek szerint ez volt az az időpont, amitől intenzívebben fordult a vallás felé.

Világvége hangulat

Az Aum Shinrikyo nevű szekta által követett tanítás egyfajta keveréke lett a buddhizmusnak, a kereszténységnek, sőt egyes pontjaiban Nostradamus jóslatait is magába foglalta. Aszahara egy 1992-ben kiadott könyvében önmagát Krisztusnak nevezte, és Japán egyetlen megvilágosodott mesterének tartotta. Könyvében egészen odáig ment: Isten Bárányaként az a küldetése, hogy magára vegye a világ bűneit. Mindeközben gyakorlatilag egy teljes világvége próféciát vázolt, mely magában foglalta a harmadik világháborút is. Elképzelése szerint a végső megoldás egy nukleáris háború lett volna, amihez egyes elemeiben hasonlót már a Jelenések Könyve is leírt. Aszahara tanításai szerint az Armageddont csak egy csekély létszámú elit élheti túl. Talán nem véletlen, hogy az 1995-ös merénylet után a rendőrség kezdetben úgy vélekedett, hogy a támadás nem szolgált mást, mint a világvége eljövetelének siettetését. A vizsgálat során az ügyészség pedig azt tartotta, hogy a terrorcselekmény célja a japán kormány megbuktatása mellett az volt, hogy Aszahara csoportja az alapítót tegye meg császárnak.

1595898924
A csoport tevékenysége a kezdetektől fogva meglehetősen ellentmondásos volt, bár a törvényesség határát eleinte sosem lépték át. Az persze igaz, hogy Aszahara tanításaiban gyakran beszélt az egész világot átszövő összeesküvésekről, mely mögött a zsidók, a szabadkőművesek, valamint a rivális japán vallások követői állnak. A zsidók mellett a brit királyi családot is támadta, s a világméretű összeesküvés egyik fő végrehajtójának tartotta azt. Az Egyesült Államokat a Jelenések Könyve alapján szörnyetegnek nevezte, s azt jósolta, hogy az végül lerohanja majd Japánt. Az Aum Shinrikyo meglehetősen zavaros eszméit sajátos PR-tevékenységgel is igyekezett elfogadtatni: Japánban rendkívül népszerű anime és manga képregényeket adott ki, melyek alapján rajfilmeket is készített. A képregények témái általában valamilyen űrmisszió, minden korábbinál hatékonyabb fegyverek, világméretű összeesküvés, valamint a végső igazság körül bonyolódtak. Az alkotások rendkívüli népszerűségnek örvendtek minden korosztály körében. Az elit japán egyetemekről is számos tehetséges fiatalt vont bűvkörébe a szekta, mely a kezdeti csendes meditációból lassan kilépett, radikalizálódott. Ráadásul a „leggyorsabban növekvő" szekta alapítása után tíz évvel Japánban 9 ezer, míg világszerte 40 ezer embert számlált.

Gyilkosság és fegyverkereskedelem

A ’80-as évek végén csalás vádjával emeltek vádat a közösség ellen. Az ügyész azzal is megvádolta a szektát, hogy a tagjaiktól akartuk ellenére pénzt kényszerítettek ki. A szekta előszeretettel csalt ki pénzt súlyos kórházi betegektől is, gyógyulást ígérve nekik. A legsúlyosabb vád azonban egy gyilkosság volt, melynek elszenvedője egy olyan tag volt, aki ki akart lépni az Aleph-ből. Mindezek a vádpontok gyakorlatilag anyagi csődbe, teljes romlásba vitték volna a szektát, azonban a tárgyaláson nem sikerült bizonyítani azokat. A vádat képviselő ügyvéd Tsutsumi Szakamotót később családjával együtt a lakásán meggyilkolták. A rendőrségnek csupán 1995-re sikerült bebizonyítania, hogy a szekta tagjai követték el a gyilkosságot. Mindezek a vádak nem akadályoztak meg sem Aszaharát, sem pedig az Aleph másik 24 tagját, hogy 1990-ben a Legfelsőbb Igazság Párt színeiben elinduljanak a képviselőházi választáson, igaz, sikertelenül. Hiába szerepelt a szekta vezetője több tévévitában, a társadalom egyre gyanakvóbban figyelte az Aleph tevékenységét.

Válaszul sikertelen merényletet követett el az egyik leghíresebb karikaturista, Joshinori Kobajashi ellen, aki kíméletlenül kritizálta az Aleph tevékenységét.
A ’90-es évek elején megkezdődött a szekta fegyverkezése is. Legfőbb fegyverkereskedőjük, Kijohide Hajakawa egyre gyakrabban járt Oroszországban, hogy automata fegyvereket, AK47-eseket, sőt, MI-17 harci helikoptereket szerezzen be. Arra is kísérletet tettek, hogy nukleáris bomba készítéséhez szükséges anyagokat vásároljanak. A szekta megpróbált ezer darab automata fegyvert is legyártani. Az Aleph 1993-ban kezdett különféle idegmérgek – kezdetben szarin, majd VX – gyártásába. Azonban egy amerikai szenátusi vizsgálat még ennél is meglepőbb megállapításokra jutott. A Sam Nunn vezette testület 1995 októberében tette le jelentését a Kongresszus asztalára, mely az Egyesült Államokra nézve azt a következtetést vonta le, hogy a nagyvárosai gyakorlatilag védtelenek egy tokióihoz hasonló merénylet ellen. A Nunn-jelentés szerint az Aum Shinrikyo tagjai élénk érdeklődés mutattak Nikola Tesla munkássága iránt. Olyannyira, hogy amikor a Nemzetközi Tesla Intézetben jártak, a tudós eredményeibe is betekintettek volna. A fizikus kutatási eredményeinek jelentős része azonban megsemmisült, illetve azokat az amerikai kormány 1943-ban elkobozta és titkosította.

Kobe és az orosz kapcsolat

Nikola Tesla egyébként – egyesek szerint – sikeres kísérleteket hajtott végre elektromágneses rezonancián alapuló fegyverrel, amivel mesterségesen lehetett például földrengést előállítani. 1995 januárjában hatalmas földrengés rázta meg Kobe városát, amiben 5,5 ezer ember vesztette életét. A rengés epicentruma a Kobe Steel laboratóriumnál volt, ahol egyesek szerint az elektromágneses rezonancián alapuló fegyverrendszerekkel kísérleteztek. A laboratóriumban dolgozott Hideo Murai asztrofizikus is, aki egyike volt azonak, akiket a szektából felettébb érdekelt Nikola Tesla munkássága, s aki – miután csatakozott az Aum Shinrikyohoz – a szekta egyik fő kutatója lett. Hideo Murai egyébként egy rádióinterjújában nemhogy nem zárta ki, de egyenesen azt sugallta, hogy a kobei földrengést egy ilyen fegyverrendszer okozta. Bár ez csak összeesküvés-elmélet, de az is figyelemreméltó, hogy a szekta vezetője, Shoko Aszahara kilenc nappal a tragédia előtt pontosan megjósolta annak bekövetkeztét. Hideo Murait egy koreai diák megkéselte a metrótámadás után. Hiroyuki Jo később máig nem tudni miként, de öngyilkos lett a cellájában.

1595898925
Két évvel korábban Ausztráliában, Nyugat-Victoriában keletkeztek olyan szeizmikus zavarok, melyeket szinte az egész kontinensen ki lehetett mutatni. A szemtanúk beszámolója szerint a rengést megelőzően hatalmas robbanás történt, melyből egy tűzgömb keletkezett. A robbanás ereje egymillió tonna TNT-vel volt egyenértékű. A rengés epicentruma az Aum Shinrikyo telkén volt. Számos tudós és elemző szerint a rengést egy fegyverkísérlet, akár termonukleáris robbantás válthatta ki. Megint mások a fény- és hangjelenségekből azt a következtetést vonták le, hogy valamiféle „skalár fegyverrel" kísérleteztek. Egy biztos: a már említett Nunn-jelentés szerint a szektának bőven volt elegendő vagyona ahhoz, hogy kísérletezgessen, ennek összértéke a ’90-es években 300 millió és 1,5 milliárd dollár között mozgott, követői pedig szerte a világban, így Oroszországban is voltak. Az Aum Shinrikhyo meghitt viszonyt ápolt Oleg Lobovval, Borisz Jelcin egyik közeli bizalmasával, s így érthető is, hogy a szekta miért tanúsított kiemelt figyelmet különböző stádiumban lévő, futurisztikus orosz fegyverrendszerek iránt. Lobov egyébként a Japán-Orosz Kollégium elnökeként 100 millió dollárhoz juttatta az intézményt és így az Aum Shinrikyot, hogy közösen fejlesszenek fegyverrendszereket. A Nunn-jelentés szerint a szekta a kutatásaihoz a legjobban képzett orosz tudósokat csábította el, egyebek mellett a nukleáris kutatással foglalkozó Kurcsatov Intézetből.

Két gáztámadás

Ha a Nunn-jelentésben és egyéb dokumentumokban foglaltaknak csak a fele igaz, balul elsült gyermekded játszadozásnak tűnhet az szekta két legismertebb akciója, az úgynevezett Matsumoto-konfliktus, illetve a tokiói metróhálózat ellen elkövetett merénylet. A Matsumoto-esemény 1994. június 27-én történt: Nagano prefektúrában nyolc ember halt meg és mintegy 200 szenvedett kisebb-nagyobb sérüléseket egy szaringázzal elkövetett akcióban. A merényletért Yoshiyuki Konót tették felelőssé a nyomozók, aki nagy mennyiségű peszticidet, egy növényvédő-szert tárolt lakásán. A közvélekedés annak ellenére tartotta fő felelősnek Konót, hogy peszticidből nem lehet szarint előállítani. Az állítólagos merénylő felesége is kómába esett a támadás után. Csak a tokiói metró elleni merénylet után kért bocsánatot a helyi rendőrfőnök az igaztalanul megvádolt embertől. A világ egyik legforgalmasabb metróhálózata ellen egyébként 1995. március 20-án követett el merényletet az Aum Shinrikyo. A támadás négy vonalra terjedt ki, annak következtében összesen 13 ember halt meg, több ezren szenvedtek különféle sérüléseket. Köztük ötvennek súlyos látásproblémái keletkeztek. A támadást követően Shoko Aszaharát és nyolc társát halálra ítélte a japán bíróság. A szektának még ma is mintegy 2100 tagja van. Aszahara jelenleg ítélete végrehajtását várja.

1595898925