Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Páncélt törtek a fegyverspecialisták

Szöveg: Koltai Arnold alezredes |  2010. március 23. 6:54

Az elmúlt időszakban tovább folytatódott a NATO Különleges Műveleti Alaptanfolyam keretén belül folyó felkészítés az MH Béketámogató Kiképző Központ Különleges Műveleti Kiképző részlegénél. A fegyveres specialista állomány a mesterlövész fegyverek, gránátvetők és páncéltörő eszközök anyagismeretével és gyakorlati alkalmazásával folytatta kiképzését.

Az utóbbi hét során a csoportparancsnoknak tanuló hallgatók ország ismeret és felderítő elemző foglalkozásokat hajtottak végre annak érdekében, hogy megismerjék a műveleti hadszínterek és az esetleges jövőbeli alkalmazási területekről készítendő tanulmányok összeállításának követelményeit és elkészítésük módszereit. A területtanulmány önálló összeállítása után a hallgatók egy előadás keretében adtak számot a felhasznált információk és adatok helyes előkészítéséről, felhasználásáról és rendszerbe foglalásáról. A felderítő elemző foglalkozások során pedig megismerték a műveletekben alkalmazott elemző eljárások fajtáit és azok használatának alapjait, melyek segítségével képesek lesznek egy adott tervezési folyamatban azonosítani a műveleteiket leginkább befolyásoló fenyegetettségeket és megtervezni az ezekre válaszul adható lépéseket.

1595898923
 

Ezzel párhuzamosan a fegyveres specialista állomány a mesterlövész fegyverek, gránátvetők és páncéltörő eszközök anyagismeretével és gyakorlati alkalmazásával folytatta kiképzését. Képzésük során alkalmuk nyílt az elterjedten alkalmazott, amerikai gyártmányú, 40 mm-es MK-19 típusú automata gránátvető és a 12.7 mm-es, M-2 típusú Browning nehézgéppuska kezelésének elsajátítására. A tanult eszközök között szerepelt érdekességképp a II. Világháborúban használt PanzerFaust páncélököl, valamint a sokak által jól ismert RPG-7 és SZPG-9-es hátrasiklás nélküli páncéltörő fegyverek, továbbá az amerikai M-79-es és M-203-as gránátvetők.

Felkészülésük során a tatai MH 25. Klapka György Lövészdandár és az MH 25/88. Könnyű Vegyes Zászlóalj páncéltörő és tüzér szakembereinek segítségével, elméleti foglalkozásokon és páncéltörő szimulátoron készülhettek fel a FAGOT rakétarendszer irányzására és kezelésére, melyet követően a Tatárszentgyörgyi lőtéren páncéltörő lövészetet hajtottak végre.

1595898923
1595898924
1595898924