Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Mi lesz a Grúziában zsákmányolt fegyverek sorsa?

Szöveg: Háború Művészete |  2008. szeptember 3. 13:55

A grúz fegyveres erőket az augusztusi hadműveletek során napok alatt söpörték el a túlerőben lévő orosz csapatok, így a vesztes fél szervezett visszavonulásáról szó sem lehetett. Sok hadfelszerelés megsemmisült a hadműveletek alatt, ugyanakkor számos haditechnikai eszköz lett hadizsákmány.

A legnagyobb mennyiséget a grúz – dél-oszétia konfliktus főbb helyszíneiről kellene elszállítani, de az oroszok nem kívánják ezeket a fegyvereket szolgálatba állítani, így a költséges elvitelükre sem vállalkoznak. Komoly gondot okozhat ha ezek a fegyverek illetéktelen kezekbe kerülnek, a környezeti problémákról nem is beszélve.

A grúz haderő főleg régebbi szovjet eredetű, illetve saját gyártmányú, valamint kisebb részben nyugati haditechnikai eszközökkel volt felszerelve. Sok eszköz megsemmisült vagy megsérült, ezeket hátrahagyták a visszavonuló csapatok. Sajnos ezeknek a roncsnak tekinthető eszközöknek a jelentős része az utak mellett hever őrizetlenül. Szivárgó üzemanyag, környezetszennyező kenőanyagok, veszélyes sugárzó alkatrészek okozhatnak komooly problémákat, arról nem is beszélve, hogy akár illetéktelen kezekbe is kerülhetnek a még javítható fegyverek.

Természetesen az oroszok működőképes, sérülésmentes eszközökből is sokat zsákmányoltak, ezek közül a legértékesebbek az amerikaiak által az egyik kikötőben hagyott HUMMER járművek voltak, hiszen ezekben modern és eddig nem ismert kommunikációs eszközöket is találtak. A legtöbb eszköz azonban olyan, amely egyáltalán nem érdekli a győzteseket, így jogosan vetődik fel a kérdés, hogy akkor kinek a kezébe kerülnek majd ezek a fegyverek…

Az elszállítás, az őrzés és az esetleges megsemmisítés meglehetősen drága, ezért Oroszország – az amerikaiak követelése ellenére – nem foglalkozik ezekkel a haditechnikai eszközökkel, hiszen minden típusból megfelelő mennyiséggel rendelkezik. Az orosz védelmi minisztérium – saját állítása szerint – pontosan koordinálja a hadsereg fegyverzetének állományát, és jelen pillanatban nincs szükség a grúz háborúban zsákmányolt fegyverekre.