Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

„Mi még a kerékcserét is nőiesen csináljuk”

Szöveg: Kánya Andrea |  2009. október 9. 10:43

Július végén derült ki, hogy a katonai tereprali csapat, a Honvéd Dream Team Gepárdok mellett egy új csapat is elindul a 2010-es Budapest-Bamako Ralin: a Miss Hungary Tuareg Rally Teamet a Miss World Hungary 2009 nyertese, Serdült Orsi és a Miss Universe Hungary 2009 győztese, Budai Zsuzsi alkotja. Velük beszélgettünk.

A Tuareg Rali Team csapatát ti ketten alkotjátok a 2010-es Budapest-Bamakón. Kinek az ötlete volt indulni a versenyen?

Budai Zsuzsi: Az én ötletem volt, mindig is szerettem volna kipróbálni magam ezen a téren, és nagyon örülök, hogy most lehetőségem adódik.

Serdült Orsi: Zsuzsi nagyon szereti az autókat, a sportos vezetést, és amikor jött ez a megkeresés, nekem sem kellett kétszer mondani, hogy induljunk a versenyen. Szeretem a kalandokat, és az izgalmas új lehetőségeket.

Egyébként sportos vezetők vagytok?

B.Zs.: Igen, a mindennapi életben is inkább sportosan vezetek, természetesen a megengedett határokon belül.

S.O.: Tőlem nagyon távol áll a sportos vezetés. Három éve van jogosítványom, de valójában csak fél éve vezetek rendszeresebben. Mivel még nincs olyan nagy gyakorlatom, nagyon megfontolt, óvatos vagyok a volán mögött.

1595892319
Elkezdődött a felkészítésetek: milyen gyakran gyakoroltok?

B.Zs.: Én naponta sokat vezetek, és volt már Csobánkán egy felkészítő tréningünk a katonai bázison. Vezettünk már terepen is, amikor elindultunk a Budapest-Makó futamon ami a Budapest-Bamako egyik előfutama.

S.O.: A tréning során részletes elméleti oktatást kaptunk, voltak napok, mikor quaddal veszélyesebb, lankásabb területeken és földutakon gyakoroltunk, és számos vezetéstechnikai órát is vettünk, hogy minél szélesebb körű felkészültséggel állhassunk majd rajthoz.

A szeptember 9-i felkészítés során (amelyre Szentendrén került sor) kézigránátdobástól kezdve a katonai közelharcig igen sok harci tevékenységbe belekóstolhattatok. Melyik volt a legkönnyebb, a legnehezebb, melyiket élveztétek a leginkább?

B.Zs.: A legkönnyebb a kézigránátdobás volt, és számomra egyben a legélvezetesebb is. A legnehezebb az önvédelem, és közelharc volt. Még sosem csináltam ilyesmit, szerencsére sosem kerültem még olyan helyzetbe, ahol szükségem lett volna ilyen tudásra, és kicsit kellemetlenül is éreztem magam, amikor rá kellett támadni a kiképzőre.

S.O.: Nekem is a kézigránátdobás volt a legkönnyebb, de én nagyon élveztem a közelharcot, és az akadálypályát is, amit a katonák kiképzéséhez használnak. Vizes árkon kellett átugranunk, köteleken Tarzan módjára kellet lengenünk és egyensúlyoznunk, volt függeszkedés, és mindezt természetesen időre. Az ilyen sportos feladatok nekem valók, mindig élvezem őket! 

1595892319
 

A Honvéd Dream Team Gepárdok csapatának két tagja, Bálint Zoltán és Honfi Barnabás vezetéstechnikai tréninget tartott nektek. Milyen volt és mit tanultatok tőlük?

B.Zs.: Részletesen elmondták például, hogy hogyan kell nagy homokban kereket cserélni, amire remélem, nem kerül majd sor, de mindenképp jó, ha ebből is felkészültek vagyunk.

S.O.: Egyetértek Zsuzsival. Számomra is ez volt az, amit biztosan nem felejtek el a sivatagban.

A versenyautót Zsuzsi vezeti majd, Orsi pedig navigátor lesz, de ha jól tudom, váltjátok is egymást. Hogyhogy?

B.Zs.: Mert sokat kell vezetnünk kevés alvással, és az is előfordulhat, hogy valamelyikünk megbetegszik.

S.O.: Egy nap akár 800-1000 km-t is kell vezetnünk, annyi a megadott táv naponta. Ez nagyon kimerítő, ha egy embernek kell levezetnie, ezért váltjuk egymást. Ugyanazt a kiképzést kaptuk, mindketten mindkét féle feladatkört el tudjuk látni.

Mi az, amitől a leginkább féltek az Afrikai versennyel kapcsolatban?

B.ZS.: Attól, hogy nagyon-nagyon eltévedünk, és hatalmas kerülőt kell tennünk!

S.O.: Én a kígyóktól és egyéb nálunk nem honos állatoktól félek. Főleg a skorpióktól! És nem tudom még, hogy a reggeli zuhanyom hiányát hogyan fogom majd viselni.

Azt nyilatkoztátok, hogy nem titkolt szándékotok, hogy legyőzitek a katonai csapatot. Esetleg egy első helyezésben is gondolkodtok?

B.Zs.: Nem hiába indultunk a versenykategóriában! Én bízom abban, hogy jó helyezést érünk el.

S.O.: Én óvatosabb vagyok, és azzal is elégedett leszek, ha épségben teljesítjük a feladatokat. 

1595892319
 

Hogyan egyeztetitek mindezeket össze szépségkirálynői teendőitekkel?Nagyon leterhelnek a felkészítések, vagy azért marad időtök nőies oldalatokra is?

B.ZS.: Mi még a kerékcserét is nőiesen csináljuk.

S.O.: Ez igaz. Mindig nők maradunk, bármilyen helyzetben is kelljen helyt állni.

A Budapest-Bamako után lehet, hogy folytatjátok?

B.ZS.: Ha nyílik rá lehetőség, akkor szívesen.

S.O.: Nem tudom, először legyünk túl ezen a megmérettetésen!

Fotó: Szűcs László