Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Mianmar nem kér az amerikai segítségből

Szöveg: MTI/honvedelem.hu |  2008. június 5. 8:37

Utasítást kaptak az amerikai haditengerészet segélyszállítmánnyal megrakott hajói arra, hogy csütörtökön elhagyják Mianmar vizeit, miután az ázsiai ország katonai vezetése nem adott engedélyt arra, hogy a májusi ciklon túlélő áldozatai megkaphassák az így rendelkezésre bocsátott amerikai segítséget.

Az Essex hadihajó vezette hajórajt Timothy Keating tengernagy, a Csendes-óceánon állomásozó amerikai erők főparancsnoka utasította, hogy hagyja el Mianmar felségvizeit, miután tizenötödször is sikertelenül kértek engedélyt. A hajók eredetileg egy nemzetközi hadgyakorlat keretében tartózkodtak a térségben.

A mianmari állami média közölte: félő, hogy a segítség révén az Egyesült Államok meg akarja szállni az országot, és meg akarja szerezni olajkészletét.

A kormányzó tábornokok még a szomszédos baráti országoknak is megtiltották, hogy katonai helikoptereket használjanak a segélyek célba juttatására, pedig az Iravádi folyó deltájának egyes részeit csak légi úton lehet megközelíteni.

Az ENSZ úgy becsüli, hogy a ciklon következtében mintegy 2,4 millió mianmarinak nincs elegendő élelme, megfelelő hajléka, nem részesül a szükséges orvosi ellátásban. A kormány közlése szerint a természeti katasztrófában 78 ezren haltak meg, további 56 ezer embert pedig eltűntként tartanak nyilván.