Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

MiG-29-es hajtóművek érkeznek Bulgáriába

Szöveg: honvedelem.hu / jetfly.hu |  2023. február 1. 14:27

Bulgária január végéig két hajtóművet kap a MiG-29-es vadászrepülőgépekhez, melyek üzemeltetése egyre nagyobb kihívás elé állítja a légierőt.

bulgarian_mig29_hajtomu_cover

Dimitar Sztojanov védelmi miniszter arról is beszélt, hogy a bolgár légierő szeretné mielőbb leváltani orosz (szovjet) gyártású MiG-29-es vadászgépeit, mégpedig új, az Egyesült Államokból beszerzett F-16 Block 70-es vadászbombázókkal. Emlékeztetett arra, hogy a NATO 2022. március 26-i brüsszeli csúcstalálkozóján Rumen Radev elnök felvetette az ügyet Joe Biden amerikai elnökkel és a küldöttség vezetőivel folytatott megbeszélése során azt javasolta, hogy Bulgária átmeneti megoldásként alkalmazhatna használt F-16-osokat.

Júniusban Dragomir Zakov korábbi védelmi miniszter ajánlatkérő levelet küldött az Egyesült Államoknak, Olaszországnak, Spanyolországnak, Franciaországnak, Svédországnak és Hollandiának. Spanyolországból, Olaszországból és Hollandiából elutasító válaszok érkeztek, az Egyesült Államokból továbbra is választ várnak.

Miután a jelenlegi ideiglenes kormány 2022. augusztus 2-án átvette az irányítást, több levelet küldtek az Egyesült Államoknak, Franciaországnak, Svédországnak és Izraelnek – mondta Sztojanov. A beérkező információk értékelésére munkacsoportot hoztak létre, de konkrét információ egyelőre nem érkezett. Megjegyezte továbbá, hogy találkozókat tartottak Franciaország, Svédország és Izrael képviselőivel. Elemzés készült a Franciaországból és Svédországból származó különféle típusú repülőgépek lehetséges állomásoztatásáról a Graf Ignatievo és Bezmer repülőtereken.

bulgarianfulcrum-1-1-3

Sztojanov elmondta, hogy találkozott Svédország, Hollandia és az Egyesült Államok védelmi minisztereivel, hogy megvitassák a bolgár légierő modernizálásának kérdését. „Az általunk keresett váltótípus használt repülőgép lehetne, lehetőleg lízingterv keretében. Amit viszont felajánlottak, az az új építésű vagy használt repülőgép vásárlása, nem pedig lízingelése” – mondta a védelmi miniszter.

„A közelmúltban arról kaptunk biztosítékot, hogy február elején Svédország konkrétumokkal fog előállni arról, hogyan szerezhetnénk be repülőgépeket, és hozzávetőleges árkalkulációkkal fog szolgálni.” Sztojanov reményét fejezte ki, hogy Bulgária 110 éves katonai repüléstörténete nem szakad meg. Megjegyezte, hogy a bolgár légierő 1952 óta megszakítás nélkül légvédelmi készenléti szolgálatot tartott fenn. A miniszter korábban arra is felhívta a figyelmet, hogy a jelenleg rendszerben álló MiG-29-esekkel 2023 után már nem biztosított az ország légterének védelme – addigra ugyanis ki kell őket vonni a rendszerből, mivel eljárt felettük az idő és nincs lehetőség üzemidő-hosszabbításra.

Bulgária az amerikai F-16C/D Block 70-est választotta váltótípusnak, melyből jelen állás szerint 2x8 példány érkezhet 2025-től kezdődően.

Forrás: jetfly.hu
Címkékhaditechnika