Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Mikrohullám katonai kezekben

Szöveg: Gyimóthy Levente | Fotó: Dömsödi Richárd |  2024. február 19. 15:22

A NATO Előretolt Szárazföldi Többnemzeti Harccsoport híradó szakállománya felkészítését hajtották végre februárban a székesfehérvári MH Nagysándor József 51. Híradó- és Vezetésbiztosító Dandár laktanyájában.

DRP_4736

A harccsoportba a Magyar Honvédség különböző alakulatai biztosítanak állományt, amelynek részét képezi a székesfehérvári dandár két RR-1/G állomásának kezelőszemélyzete is. 

A Rába H 18 alvázra épített felépítmény, a hazai gyártmányú RR1/G típusú digitális mikrohullámú állomás tábori körülmények között szolgáltatja a honvédség belső hálózati rendszerét és a telefonszolgáltatást a kitelepült vezetési pont számára.

Az állomás működésének lényege, hogy mikrohullámú összeköttetéssel felcsatlakozzon az országban több helyen megtalálható stacioner tornyok egyikére. A bejövő mikrohullámú kapcsolatot a katonák vezetékes összeköttetésen keresztül juttatják el a vezetési pont hírközpontjának irányába, ahonnan a szakállomány az informatikai és távbeszélő szolgáltatásokat biztosítja a felhasználó részére.

DRP_4763_edited2

Az eszköz kitelepülési helyszínének megválasztásánál rendkívül speciális követelményeknek kell megfelelni: a két ellenállomás között feltétlen szükséges a közvetlen rálátás, de az állomás vízszintes helyzetű telepítésének feltételeit is biztosítani kell. Ekkor a sűrített levegő képes feljuttatni akár 18 méteres magasságba is az antennaárbócot – hangsúlyozta Mészáros István főhadnagy, a fehérvári dandár telepíthető infokommunikációs zászlóalj híradószázada transzport hálózati szakaszának szakaszparancsnoka, aki az állomány szakmai felkészítéséért volt felelős.

A főhadnagy kiemelte: az állandó hálózatról és külső aggregátorról is üzemeltethető állomás telepítéséhez legalább hat kezelő összehangolt munkájára van szükség. Ennek során a feszítő kötelek kicövekelése, az antenna felhelyezése és az állomás felé történő irányba állítása mellett a feszítőkötelek antennaárbócra történő rögzítése, az eszköz beüzemelése, valamint a villámhárító felhelyezése egyaránt kulcsfontosságú momentum. Az állományra innentől az a feladat vár, hogy az árbócszerkezetet a szükséges magasságba helyezze, emelje és az árbóckötelekkel koordinálja a folyamatot.

DRP_4769
Címkékhíradó