Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Minden idők legsúlyosabb németországi terrortámadására készültek

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2010. március 5. 6:16

A düsseldorfi tartományi törvényszék öttől tizenkét évig terjedő börtönbüntetésre ítélt négy férfit, akiket terrorista tevékenységgel vádoltak, illetve azzal, hogy az al-Kaidához közel álló Iszlám Dzsihád Unió (IDU) nevű szervezethez tartoztak, vagy támogatták az IDU-t.

A vádlottak elismerték, hogy németországi amerikai létesítmények, köztük katonai támaszpontok ellen akartak merényleteket elkövetni.

Legjelentősebb támadásukban három, egyenként 250 kilogrammnyi robbanószert rejtő gépkocsit robbantottak volna föl, és terveik szerint legalább 150 amerikai katona halálát okozták volna 2007 szeptemberében, amikor a berlini parlament szavazott az afganisztáni német katonai szerepvállalás meghosszabbításáról.

Tettükkel befolyásolni akarták a német közvéleményt. Mint Ottmar Breidling bíró megállapította: ha sikerült volna végrehajtaniuk merényletüket, minden idők legsúlyosabb németországi terrortámadását követték volna el.

Az iszlám hitre áttért két német állampolgárt – Fritz Gelowiczot és Daniel Schneidert -, valamint a török állampolgárságú Adem Yilmazt bűnösnek találták a vádpontokban, köztük az IDU-hoz tartozásban, a török származású, de német állampolgárságú Attila Seleket csak a szervezet támogatásában.

Gelowicz és Schneider 12-12, Yilmaz 11, Selek 5 évi börtönbüntetést kapott. Schneider büntetésének egy részét azért kapta, mert szökési kísérlete közben rálőtt egy rendőrre. A büntetések kiszabásánál figyelembe vették, hogy bevallották tettüket, és együttműködtek az ügyészséggel. Vallomásaik alapján a német hatóságok fontos információkat szereztek az iszlám terrorista hálózatok szerkezetéről.

Az Üzbegisztánban létrehozott Iszlám Dzsihád Unió németországi csoportját 2007 januárja óta mintegy hatszáz német nyomozó figyelte, de a német hatóságok amerikai kollégáiktól is kaptak tájékoztatást a készülő merényletekről.

Az amerikai szervek ugyanis egy pakisztáni terrorista kiképzőtáborból küldött gyanús e-mailek birtokába jutottak, amelyek az IDU által tervezett németországi merényletekre utaltak. A közös nyomozásról annak idején az akkori amerikai elnök, George Bush és Angela Merkel kancellár többször és személyesen egyeztetett.

Az Iszlám Dzsihád Unió 2005 óta szerepel a külföldi terrorszervezetekről összeállított washingtoni külügyi listán. A szervezet fokozatosan terjesztette ki tevékenységét több közép-ázsiai országra, majd egy sor európai államra, köztük Németországra.

CímkékAfganisztán