Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Minden próbát kiáll az AVON gázálarc

Szöveg: Petróczy Levente | Fotó: Horváth Sztaniszláv |  2024. szeptember 5. 10:15

A legkülönbözőbb körülmények között tesztelte az AVON C50 és FM53 típusú gázálarcait az MH Sodró László 102. Vegyiharc Ezred és az MH vitéz Bertalan Árpád 1. Különleges Műveleti Dandár. A gázálarcok mellett a rendszeresített védőruhákat épületharcászat és lövészet során tesztelték.

20240903avongazalarcoktesztelese_HSZ05

Az AVON C50 és FM53 a gázálarcok új korszakát jelentik. A hadászatban elterjedt típusok alkalmasságát és minőségét bizonyítja, hogy a NATO-tagállamok hadseregeinek közel nyolcvan százaléka alkalmazza a két típus valamelyikét.

A vegyivédelmisek és a különleges erők szolnoki közös, összehangolt tesztelésének a célja, hogy kiderüljön, a magyar katonák számára mennyire lenne megfelelő az AVON terméke. Ha végeredményben jelesre vizsgáznak a gázálarcok, akkor a rendszeresített eszközök közé kerül a C50 és az FM53.

Első ránézésre is látszik, hogy a jelenleg használatos 93M gázálarccal szemben ez egy jóval modernebb, kifinomultabb típus, de a különbséget csak az tudja megmondani, aki mindkettőt viselte jó néhány órán keresztül.

20240903avongazalarcoktesztelese_HSZ07

„A komfortot tekintve nem lehet összehasonlítani a két terméket, hiszen a 93M húsz évvel idősebb a C50 és FM53 modelleknél. Nagy különbség, hogy az AVON két típusánál egy csatlakozó segítségével lehetőség van – a védőfelszerelés levétele nélkül – Camelback-ből vizet fogyasztani” – sorolja a típusok közti különbségeket Mészáros Zalán százados, az MH Sodró László 102. Vegyiharc Ezred megbízott alosztályvezetője.

A C50 és FM53 modellek között a legnagyobb különbség, hogy utóbbira légzőkészüléket lehet csatlakoztatni, vagyis pozitív nyomáson is lehet terhelni. Mindkét típusra kommunikációs eszközt lehet csatlakoztatni, a rádiós kapcsolattartás miatt három különböző csatlakozóval látták el a modelleket. A problémamentes kommunikációt a zavarszűrő segíti, így helyszíntől függetlenül képesek az akadálymentes kapcsolattartásra.

20240903avongazalarcoktesztelese_HSZ15

Az AVON jó tulajdonságainak listáját bővíti, hogy az egyforma menetnek köszönhetően ugyanazon típusú szűrőbetéteket lehet használni, mint a 93M gázálarcnál.

„A légzési ellenállás a C50 esetében talán negyed- vagy ötödakkora, mint a 93M-nél. Összességében elmondhatjuk, hogy pozitív tapasztalataink vannak a C50 és FM53 típusokkal. Nyilván egy gázálarc sosem lesz kényelmes, de az új típusokat viselve sokkal könnyebben lehet dolgozni” – foglalta össze eddigi tapasztalatait Mészáros Zalán.

A gázálarcokkal egyidejűleg új védőruhákat is teszteltek. A Lion’s gyártó szigetelő védőruháit a különleges dandár katonái, még a Blauer XRT és Multi Threat típusait szakcsapatok használják. A gyakorlat során kiemelten figyelték, hogy az új gázálarcok mennyire kompatibilisek a védőruházattal.

20240903avongazalarcoktesztelese_HSZ17

A védőruhák anyagvastagságuk szerint különböző mértékű védelemmel bírnak. Az erősebb Multi Threat védelme felér a gumiruháéhoz, azonban viselése jóval kevesebb kényelmetlenséggel jár. „Nem mindegy, hogy egy-egy bevetés alkalmával a katonának egy óra után egy nagyobb pihenőt kell tartania vagy a könnyebb védőruha miatt hosszabb ideig képes a feladatát végrehajtani. Nem mindig a legnehezebb ruha a legjobb, hiszen abban hamarabb elfárad az ember” – sorolja a védőruhák közötti különbséget Mészáros százados.

A gázálarcok és védőruhák tesztelése nem áll meg. Az épületharcászatot és a lövészetet megelőzően sportfoglalkozás közben, míg szeptember 5-én helikopteres bevetés során teszik próbára az új felszerelést.