Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Minden zarándoklat értékes pontja a keresztúti szertartás

Szöveg: Takács Vivien | Fotó: Rácz Tünde |  2022. május 15. 8:52

A 62. Nemzetközi Katonai Zarándoklat második napján keresztúti szertartás, magyar nyelvű szentmise, Eucharisztikus körmenet, valamint fáklyás Mária-körmenet várta a magyar és külföldi zarándokokat. A körmeneten részt vett Benkő Tibor honvédelmi miniszter és dr. Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek is.

Lourdes_2_nap (51)

A magyar zarándokok a lourdes-i Rózsafüzér Bazilika mellett katonai tiszteletadással fogadták Sándor Zsolt vezérőrnagyot, a Magyar Honvédség parancsnokának helyettesét és Habsburg György Magyarország párizsi nagykövetét, majd lejárták a tizennégy stációból álló keresztutat. Az indulás előtt Berta Tibor dandártábornok, katolikus tábori püspök elmondta: minden zarándoklat értékes pontja Jézus Krisztus keresztútjának a lejárása. „A keresztút alatt gondoljunk magunkra, gondoljuk azokra, akiket szívünkben elhoztunk magunkkal, gondoljunk a bajtársainkra, akik most szolgálatban vannak, gondoljunk az otthon maradottakra, vagy azokra, akik már nem lehetnek közöttünk” – hangsúlyozta Berta Tibor dandártábornok.

A keresztút során a részvevők mind a tizennégy stációnál imádságokat mondtak, a keresztet a zarándokok egymást váltva vitték, a stációk végén pedig Sándor Zsolt vezérőrnagy és Habsburg György nagykövet is vitte a keresztet. A magyar zászlót az MH vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandár 32. Nemzeti Honvéd Díszegységétől érkezett egy-egy honvéd koronaőr, díszelgő katona, valamint honvéd palotaőr vitte. A közel kétezer méter hosszú úton 115 darab, két méter magas szobor ábrázolja a keresztút 14 állomását. A tizedik stációnál – amit Magyarország adományából készítették el 1912-ben – Sándor Zsolt vezérőrnagy és Habsburg György nagykövet, valamint a zarándokcsoport több tagja mécsesek meggyújtásával emlékezett meg azokról a magyar katonákról, akik külszolgálatuk teljesítése során elhunytak.

Lourdes_2_nap (38)

Dr. Muzsay Ildikó ezredes, az MH Egészségügyi Központ parancsnokhelyettese a keresztutat lejárva elmondta: hatszor vett már részt a nemzetközi katonai zarándoklaton. „Ez a zarándoklat mindig valami újat, mindig valami felemelő érzést jelent számomra még azok után is, hogy már ennyiszer voltam” – hangsúlyozta az ezredes.

„Miután három évvel ezelőtt megnyertem a Katolikus Tábori Püspökség szervezésében megrendezett szavalóversenyt, nagyon boldog lettem s örültem, hogy jöhetek Lourdes-ba. Nem tudtam elképzelni milyen lesz, de nagyon tetszik” – árulta el Bocsi Noel, a Kratochvil Károly Honvéd Középiskola és Kollégium másodéves növendéke.

Lourdes_2_nap (47)

A megemlékezést követően a Boldogasszony Kápolnában Berta Tibor dandártábornok, katolikus tábori püspök tartott szentmisét. Délután pedig Eucharisztikus körmeneten vehettek részt a zarándokok, amelyen magyar katonák vitték a körmeneti keresztet, az evangélisták, valamint Szent Mária zászlaját.

Berta Tibor dandártábornok érdeklődésünkre elmondta: az idei zarándoklat jelmondata – „Az én békémet adom nektek” – Jézus Krisztus utolsó vacsoráján mondott búcsúbeszédében hangzott el. „Az a béke, amit ő az apostolainak ígér, nem pusztán a fegyverek csendességét jelenti. Arról a békéről van itt szó, ami a Teremtő édenkertnek az állapota, ahol nem volt valójában bűn. Ezzel a békével meg kell birkóznunk, hogy el tudjuk ültetni a lelkünkben, hogy valamiképpen ezt a békét tudjuk másoknak odaadni. Ahogy én szoktam mondani, ha saját magunkkal sem vagyunk békében, akkor hogy lehetnénk másokkal” – hangsúlyozta a katolikus tábori püspök.

Lourdes_2_nap (75)

A zarándoklat második napjának fénypontja a hagyományos fáklyás Mária-körmenet volt, amelynek élén azt a Missziós keresztet tolták, amelyet az esztergom-budapesti főegyházmegye bocsátott a katolikus tábori püspökség rendelkezésére. A többezer gyertyás és fáklyás felvonuló látványa a Rózsafüzér Bazilika tetején lévő teraszról felemelő látványt nyújtott szombat este.

Kapcsolódó cikkek