Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Mindenre (is) figyelnek

Szöveg: Kálmánfi Gábor |  2022. március 17. 17:09

Negyven esztendő után, április elsején elköszön jelenlegi beosztásából Koncz Sándor ezredes, a Protokoll, Delegációs és Rendezvénybiztosító Igazgatóság igazgatója, aki a Spirit FM „Katonadolog” című műsorának március 17-ei, csütörtöki adásában az osztály működésének kulisszatitkait osztotta meg a hallgatókkal.

A legnagyobb titok persze az – mondta Koncz Sándor ezredes -, hogy egy-egy rendezvény sikeres lebonyolítása nem létezhet alapos, végtelenül precíz, és gondosan tervezett előkészítő munka nélkül. Amikor az osztályra megérkezik a jelzés az adott eseményről, a legfontosabb kérdés nyilván a látogatás időtartama, és a hivatalos program. „Előzetesen több programtervet állítunk össze. Az úgynevezett betétprogramoknál figyelembe vesszük a vendég érdeklődési körét, és kívánságait. Minden hazánkba látogató vendégről részletes nyilvántartást vezetünk, azaz: milyen programokon vett részt, milyen fogásokból állt az étkezés, milyen ajándékokat kapott. Minden programnak van egy fő felelőse, illetve a különböző helyszíneken is alfelelősök koordinálják az adott programelemet. Amikor a vendég megérkezik, megfelelő módon fogadjuk a repülőtéren, szállásán pedig az adott nyelvre lefordítva megtalálja a részletekre lebontott programot” - avatta be a részletekbe a hallgatókat Koncz Sándor ezredes. Hozzátette: az osztályon dolgozók felelőssége azért is nagy, mert a hazánkba látogató vendég először velük találkozik, róluk-általuk alakul ki az első kép.

Az ezredes szerint a protokoll és a rendezvényszervezés területén az elmúlt húsz évben leginkább a felgyorsult világ jelenti a kihívást. „Ennek megfelelően nekünk is fel kellett gyorsulnunk. Kevesebb időt tudunk az előkészítésre fordítani, egy-egy programelemre is általában kevesebb idő jut, mint régen. Az elvárások viszont magasabbak lettek, a színvonalból pedig semmilyen körülmények között nem engedhetünk” - szögezte az igazgató.

20220317-spiritfm-koncz ezredes

A műsorban szó esett arról is, hogy mind az úgynevezett betétprogramokban, mind a gasztronómiát tekintve igyekeznek kidomborítani a nemzeti jelleget. A katonai tiszteletadást tekintve – ami mindig lényeges programelem – a minden részletre kiterjedő próba ugyanolyan fontos, mint az előadás. „A terület előkészítése után minden mozdulatot elpróbálunk. Azt szoktam mondani, hogy a rutin a tett halála. Nincs két ugyanolyan rendezvény, és akadhat például olyan új kolléga, aki még nem ismeri tökéletesen a mozgásokat” - ecsetelte az ezredes.

A „protokollosok” - ahogy mondani szokták - minden apró részletre is kínosan ügyelnek, ugyanakkor a visszajelzések alapján folyamatosan tudják tökéletesíteni tudásukat.

Ami személyesen Koncz Sándor ezredes életpályáját illeti, saját bevallása szerint az elmúlt negyven esztendő alatt számos felemelő rendezvényt kellett lebonyolítania. Ezek közé sorolta például II. János Pál pápa, Erzsébet királynő, vagy éppen az amerikai elnökök látogatását, illetve a legutóbbi, tavalyi Nemzetközi Haditechnikai Bemutató és Repülőnapot, amely szerinte remekül sikerült. „A jövőre nézve erőt és kitartást kívánok utódomnak és kollégáimnak, és ígérem: mindenben segítem munkájukat. Terveim szerint nem fogok elszakadni a szervezettől, szeretném kamatoztatni az évek alatt felgyülemlett tudásomat” - zárta a beszélgetést az ezredes.

Kapcsolódó cikkek