Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Miniszteri látogatás az északi határon

Szöveg: Antal Ferenc, Snoj Péter | Fotó: Kertész László, Rácz Tünde |  2021. január 18. 21:12

A magyar-szlovák határszakaszon szolgálatot teljesítő katonákat látogatta meg Benkő Tibor honvédelmi miniszter január 18-án, hétfőn. A katonák - a rendőrséggel együttműködve - az ország több pontján látnak el határvédelmi feladatokat.

Letkés (7)

Benkő Tibor honvédelmi miniszter először a Pest megyei Letkésen és Tésánál szolgáló katonákat látogatta meg dr. Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériuma parlamenti államtitkára, dr. Tarnai Richárd Pest megyei kormánymegbízott, Lőrincz Gábor dandártábornok, az MH 25. Klapka György Lövészdandár parancsnoka, valamint a térség polgármestereinek kíséretében.

Cered (3)

A tárcavezető ezt követően a Nógrád megyéhez tartozó két község, Parassapuszta, valamint Cered határátkelőhelyén tett látogatást. A honvédelmi minisztert dr. Szabó Sándor kormánymegbízott, a Nógrád Megyei Kormányhivatal vezetője, Bozó Tibor vezérőrnagy, az MH Transzformációs Parancsnokság parancsnoka, a térség polgármesterei, illetve Cered településen Becsó Zsolt és Becsó Károly országgyűlési képviselők, valamint dr. Somssich Gabriella rendőr dandártábornok, nógrád megyei rendőrfőkapitány fogadta.

A négy helyszínes látogatás során a katonák jelentettek feladataikról, a rendőrökkel megvalósuló kiváló együttműködésről, illetve a polgári lakossággal való kapcsolattartásról. A tárcavezető megismerte a határzárási feladatokba bevont katonák munkakörülményeit és személyesen fejezte ki elismerését munkájukért. Mint fogalmazott, a határlátogatásnak kettős célja van: meggyőződni arról, hogy a katonák a meghatározott feladatokat hozzáértéssel, lelkesedéssel végzik, illetve mindehhez a feltételek mennyire adottak. „Nemcsak a szolgálatellátásra kell odafigyelni, hanem arra is, hogy ezt a feladatot a katona megfelelő körülmények között, megfelelő felszereléssel tudja ellátni” – tette hozzá Benkő Tibor.

Tésa (1)

A látogatás kapcsán Magyarország honvédelmi minisztere örömmel jelentette ki: minden érintett település polgármestere arról beszélt, hogy a lakosságnak nagyon jó érzés látni a katonákat és megnyugtató számukra, hogy baj esetén, mindig lehet számítani a honvédekre. „A Magyar Honvédség katonái elhivatottak, elkötelezettek, fegyelmezettek. Ezért a munkáért csak a köszönet szavaival szólhatunk” – húzta alá a honvédelmi miniszter.

A tárcavezető elmondta: január 19-én, kedden az idén 15. éve történt hejcei tragédia emléknapján tartott megemlékezést követően folytatja a határlátogatást, egészen Sátoraljaújhelyig.