Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Mint a levegő…

Szöveg: hm.gov.hu |  2010. szeptember 27. 11:37

A bölcs mondás szerint „az információ hatalom”! Különösen igaz ez a modern hadseregekre, ahol a gyors és pontos információ eldöntheti egy csata kimenetelét. Ezeket a fontos adatokat nem elég megszerezni, továbbítani is kell… Ezt a fontos munkát végzi a Híradó és Informatikai részleg: 11 fővel a PRT-9 állományában, napi 24 órán keresztül.

Õk biztosítják a kapcsolatot a központ, a konvojok, a magyar és a nemzetközi parancsnokok között. Feladatuk a rejtjelezés, valamint a számítógépek karbantartása.

A híradócsapatok történetét vizsgálva, nem is kell nagyon messzire visszatekinteni az időben. A II. Világháborúban a híradóeszközök (rádióállomások, géptávírók, vezetési vonalak) telepítése, üzemeltetése és karbantartása volt a feladatuk.

A honvédségnél a híradócsapatok a háború kezdetén még a műszaki alakulatok kötelékében, majd rövidesen önálló fegyvernemként, vagy szakcsapatként tevékenykedtek. Védőszentjük Szent Gábriel arkangyal, aki a Bibliában betöltött szerepe miatt vált azzá: ő Isten akaratának hírnöke és közvetítője.

A mai modern, információs társadalomban munkájuk sokkal nehezebb, mint az elmúlt 50 évben. A számítógépes kalózkodás egyre elterjedtebb, sok állam ugyanakkor fegyverként használja. Ezektől a „láthatatlan ellenségektől" is ők védenek meg bennünket, hogy csak oda jusson el az információ ahova kell!

Itt, Magyarországtól pár ezer kilométerre, fontos feladatot teljesítenek a családjaink számára. Nekik köszönhető, hogy napi kapcsolatban lehetünk a szeretteinkkel. Olyanok ők, mint a levegő: ameddig van, addig senkinek nem hiányzik.

1595907943