Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Missziós szakfelkészítésen a mesterlövészek

Szöveg: Miskolczi Tamás főhadnagy és Debreceni Tibor zászlós | Fotó: Angyal Sándor őrnagy |  2020. december 31. 14:16

Hathetes felkészítésen vettek részt a Koszovóba készülő mesterlövészek Tatán. A képzés végén vizsgán adtak számot arról, mennyire „mesteri” a tudásuk.

Missziós_felkészítés_mesterlövészek (5)

Az MH KFOR Kontingens 24. váltásának felkészítése során - november 9. és december 18. között - végrehajtott szakmai képzés első felében a Koszovóba tervezett mesterlövész katonák elméleti oktatáson vettek részt az MH 25. Klapka György Lövészdandárnál. A ballisztikai, azaz lőelméleti tanórákon a távolság- és helyszögmérés fogásait, valamint a saját lőtábla elkészítését, a fegyverismereti foglalkozásokon pedig az általuk használt fegyverek és optikai eszközök alkalmazásának módszereit sajátították el, illetve ismételték át a katonák. Az elméleti tudással „felfegyverkezve”, a gyakorlati feladatok során különböző fedezékből, számukra nem ismert távolságú célokra adtak le pontos lövéseket a süttői lőtéren.

A tatai dandár 1. Lövészzászlóaljának mesterlövészei és kiképzői által kidolgozott képzés során folyamatos volt a számonkérés: a résztvevők minden héten vizsgáztak az addig elsajátított ismeretekből, a hathetes képzést záró vizsgafeladat során pedig egy 8,5 méter magas toronyból mesterlövészpáronként két különböző távolságú célra, időre kellett pontos lövést leadniuk.