Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Háborús mozik 2021-re

Szöveg: Révész Béla |  2020. december 31. 15:58

Tavaly év végén még azon fanyalogtam, hogy nem voltunk elkényeztetve háborús filmek tekintetében. Idén már annak is örülök, hogy a mozi klasszikus értelemben vett intézménye nem omlott atomjaira.

Csak nagyon óvatosan tudok filmajánlót írni a jövő évre. Blockbusterek, megaprodukciók tucatjai hevernek dobozban, már a mozi szóval is óvatosan kell bánni, hiszen fogalmunk sincs, kinyitnak-e. És nem, nem ugyanaz a Netflixen megnézni egy látványfilmet, mint bent, a közösségi élmény szentélyeiben. Így aztán suttogva bár, de félve nem, megpróbálkozunk néhány alkotásra felhívni a figyelmet. remélve, hogy jövőre tényleg láthatjuk is őket, nem csak beszélhetünk róluk.

film_nyitó

The Mauritanian

Februárra van belengetve a bemutató, nekem erős fenntartásaim vannak ezzel kapcsolatban. Mindenesetre az isteni Benedict Cumberbatch és Jodie Foster kettősét a világért sem szalasztanám el. A sztori szerint Nancy Hollander megpróbálja kiszabadítani (tiszta eszközökkel persze) a guantanamói börtön egyik veterán rabját, Mohamedou Ould Slahit. Ki az ártatlan, ki nem, ki hazudik, ki mond igazat, meddig lehet egy ember lelkében állandósítani a földi pokol minden szenvedését? Nagyon várt film, már a színészek miatt is érdemes lesz megnézni.

mauritanian

Narvik

A norvégok filmjét, amely a második világháborúban Narvik kikötővárosának kiemelt fontosságú szerepéről szól, már az idén be kellett volna mutatni. A vírus ebben az esetben is jócskán ellátta a forgalmazó baját, így marad a remény, hogy az északiak feldolgozása hozzájuk méltóan komor és látványos lesz.

narvik

Redemption Day

Szintén csak reménykedünk, hogy hozzánk is eljut egy új bosszú-akció-thriller, amelyben egy amerikai tengerészgyalogos küzd meg honfitársai, köztük felesége elrablóival. Az alkotók tömény adrenalint és elgondolkodtató perceket egyaránt ígérnek, nekem már az is elég lenne, ha Andy Garciát vásznon láthatnám újra.

redemption_day

The Courier

Ha már szóba került Benedict Cumberbatch, jövőre el leszünk kényeztetve, hiszen ebben a filmben is ő domborít majd. A sztori a kubai rakétaválság és egy hidegháborús kém körül kavarog majd. Ezt az alkotást egyébként premieren már bemutatták, de terjesztői szinten nem jutott el a mozikba, szóval, ha minden összejön, jövőre tényleg sanszos lesz végigülnünk.

courier

Top Gun: Maverick

A film, amit évek óta mindenki vár. Mint annyi megafilmet, ezt is jegelték, de Tom Cruise-nak van türelme. Addig forgat mást. A toborzófilmként minden idők legnagyobb durranását hozó első rész után generációk várják az újabb repülőgépes ámokfutást. A vélemény ugyanaz, mint tavaly: e mellett semmi nem rúghat majd komolyan labdába.

topgun2
Címkékkultúra