Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Modern katonai rakodót adtak át Bicskén

Szöveg: Takács Vivien | Fotó: Kovács Attila (MTI), Szováthy Kinga |  2023. december 5. 19:19

„A ma átadott bicskei vasútállomás - intermodális csomópont első ütem részeként kialakított katonai rakodó az első olyan hazánkban, ami megfelel mind a Magyar Honvédség, mind a NATO elvárásainak” – hangsúlyozta dr. Czermann János, a Honvédelmi Minisztérium stratégiáért és humánpolitikáért felelős helyettes államtitkára, Bicskén, december 5-én.

A bicskei vasútállomás intermodális átszállókapcsolatainak fejlesztése és a P+R parkolók kialakításának I. ütemének átadó ünnepségén dr. Czermann János elmondta: Bicske, a Budapest-Hegyeshalom vasútvonal és a Transzeurópai vasúthálózat részeként a katonai mobilitás biztosítása érdekében is kiemelkedő jelentőségű. Hozzátette: a katonai rakodón egyidőben egy teljes katonai vasúti szerelvény ki, illetve berakodása történhet meg. A burkolt rakterület terhelését a katonai nehézgépjárművek tömegére méretezték, és lánctalpas technikai eszközök miatt, merev betonburkolatot is kapott.

A beruházás során megépült két, egyenként 300 méter hosszú, 22.5 tonna tengelyterhelésű rakodóvágány. Emellett 10 méter széles, 22 méter hosszú dupla homlokrakodó is része a beruházásnak. „Jelentős mérföldkő ez a katonai mobilitás történelmében és nagy lépés Magyarország békéje és biztonsága érdekében” – mondta Czermann János helyettes államtitkár.

Az új csomópontot a nemzeti színű szalag ünnepélyes átvágásával Bálint Istvánné, Bicske polgármestere, Ágh Péter, az Építési és Közlekedési Minisztérium állami beruházások társadalmi koordinációjáért felelős államtitkára, Czermann János és Tessely Zoltán, a térség országgyűlési képviselője adták át.