Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Modernizált Rooivalk helikopterekkel erősít Dél-Afrika

Szöveg: honvedelem.hu / jetfly.hu |  2012. június 18. 15:59

A Denel Aviation cég bejelentése szerint Dél-Afrika légiereje (SAAF) 2012 augusztusában veheti át az utolsó modernizált Denel AH–2 Rooivalk típusú harci helikopterét. A korszerűsítésen áteső tizenegy darabos flottából a közelmúltban is átadtak két példányt, nyolcra emelve ezzel a hadrafogható Rooivalk-ok számát.

1595937468
A SAAF által megrendelt forgószárnyasok első példánya 1999 júliusában kezdte meg szolgálatát, a flottát a Bloemspruit légibázison állomásozó 16. század üzemelteti.

A Denel Aviation cég elnök-vezérigazgatója, Mike Kgobe elmondta, hogy az átadott helikoptereket a kabinet által meghatározott kritériumok alapján korszerűsítették.

Az első hat modernizált Rooivalk Mk 1F 2011 áprilisában érkezett meg a SAAF-hoz, az azóta eltelt egy évben a forgószárnyasok folyamatosan repültek, Kgobe beszámolója szerint az üzemeltető 16. század csak pozitívan nyilatkozott a korszerűsített Rooivalk-ok teljesítményéről.

A Rooivalk program a korábbi nehézségeken túllépve most újult erővel folytatódik: a helikopterek már részt vettek a Dél-afrikai Fegyveres Erők egyesített hadgyakorlatán és bizonyították képességüket a harci támogató feladatkörben. Májusban a SAAF légi képesség bemutatóján, majd röviddel ez után a Savannah Thunder névre keresztelt, harci kutató-mentő és humanitárius támogató hadgyakorlaton szerepeltek. Kgobe hozzátette: „A Rooivalk helikopterek napi szinten repülnek, a Denel és a SAAF egyaránt meg van elégedve teljesítményükkel. Olyan termék ez, melyre büszke lehet Dél-Afrika lakossága – helyi tervezés és gyártás és már a légierő is bevetheti".

A fennmaradó három Rooivalk modernizációja jelenleg is zajlik, két darabot június végén, míg az utolsót augusztusban veheti át a légierő. A korszerűsítés részeként többek között a gépek célzó-rendszereit, avionikáját is modernizálták, ennek köszönhetően a helikopterek végre felszerelhetőek lesznek irányított rakétákkal is. A Rooivalk program még 1984-ben vette kezdetét, a szűzfelszállásra 1990 áprilisában került sor. A légierő 12 darabot rendelt a típusból, egy azonban 2005-ben egy baleset során megrongálódott. A Rooivalk helikopterek modernizációja igencsak sürgető volt már a légierő számára: annak ellenére, hogy a forgószárnyasok nagy része repülőképes állapotban volt, nem vehettek részt például békefenntartó missziókban sem.