Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

“Moszkva az egész világon használhatja a hadseregét”

Szöveg: MTI/honvedelem.hu |  2009. augusztus 12. 8:22

A Dmitrij Medvegyev elnök által előterjesztett törvényjavaslatban a lista, hogy milyen feladatok megoldására vethető be az orosz haderő külföldön, azt demonstrálja, hogy Moszkva az egész világon használhatja a hadseregét, ha akarja – írta kedden a Kommerszant című lap.

Az államfő hétfőn terjesztette a duma elé az orosz haderő külföldi bevetéséről szóló törvénymódosítási javaslatát. Ez kibővíti azon okok listáját, amelyek alapján orosz katonák bevethetők a határokon túl, és úgy rendelkezik, hogy a vonatkozó döntést az elnök hozza meg a parlament felsőházának jóváhagyásával.

Az indokok listájában többek között az áll, hogy az orosz haderő külföldön operatívan bevethető már ott tartózkodó orosz csapatok és/vagy külföldön élő orosz állampolgárok védelmében, más állam elleni támadás megelőzésére vagy visszaverésére, a hajózás kalózoktól való megvédésére. Ezzel a Kommerszant szerint a javaslat “maximálisan kibővíti az orosz hadsereg külföldi bevetésére alkalmas okok listáját".

Medvegyev a tavaly augusztusi kaukázusi konfliktussal magyarázta “A védelemről" szóló törvénytervezet módosításának kidolgozását. A lap ehhez hozzátette, hogy a fegyveres konfliktusban való orosz részvételről akkor az államfő döntött, a parlament felsőházának hozzájárulása nélkül.

A Kommerszant rámutatott: a “más állam elleni agresszió megelőzése vagy visszaverése" címszóval Oroszország elméletileg beavatkozhat például Latin-Amerikában, a baráti Venezuela és Kolumbia között érlelődő konfliktusba. Még ennél is nagyobb lehetőségeket kínál azonban, hogy a tervezet értelmében a hadsereg bevethető külföldön élő orosz állampolgárok védelmében: akár orosz turisták védelme is ürügy lehet a katonai erő alkalmazására – írta a lap.

Címkéklőtér