Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Hiba volt az ellenzéki vezető letartóztatása

Szöveg: MTI/honvedelem.hu |  2009. augusztus 12. 8:21

Barack Obama, az Amerikai Egyesült Államok elnöke és Hillary Clinton külügyminiszter szerint is hiba volt Aung Szan Szú Kji mianmari ellenzéki vezető bíróság elé állítása és elítélése.

Barack Obama amerikai elnök kedden elítélte az Aung Szan Szú Kji mianmari Nobel-békedíjas ellenzéki vezetőre kimondott ítéletet, és a politikus “azonnali, feltételek nélküli" szabadon bocsátását szorgalmazta.
Obama közleményében aggodalmát fejezte ki a John Yettaw amerikai állampolgárra kedden kiszabott hétévi börtönbüntetés miatt is.

1595890211
Az Aung Szan Szú Kji ügyében eljáró ranguni különbíróság – amely egy börtönben hirdetett ítéletet szigorú biztonsági intézkedések közepette – három év szabadságvesztést szabott ki a polgárjogi harcosra, de a katonai kormányzat utasítására ott helyben 18 hónap házi őrizetre változtatták az ítéletet.

A Nobel-békedíjas politikust, aki elmúlt 19 évből több mint 13-at házi őrizetben töltött, azzal vádolták, hogy megszegte ennek az intézkedésnek a szabályait egy rejtélyes ügyben. Májusban állítólag menedéket nyújtott egy amerikai férfinak, aki a beszámolók szerint hívatlanul és titokban érkezett – úszva, a biztonsági ellenőrzést kijátszva – Aung Szan Szú Kji tóparti házába, és két napot töltött ott.

Az 54 éves, mormon vallású John Yettaw azt vallotta a bíróság előtt, “az Úr küldte Szú Kjihez", hogy figyelmeztesse az asszonyt, veszélyben van, meg akarják ölni.

Az amerikai ügyében – aki az elmúlt hetekben gyengélkedett, legutóbb hétfőn engedték ki a kórházból – szintén kedden hoztak döntést. Három vádpontban – egyebek mellett tiltott helyen való fürdőzés címén – összesen hét év szabadságvesztésre ítélték, ebből négy évet kényszermunkával súlyosbítva kell letöltenie.

Aung Szan Szú Kji mianmari ellenzéki vezetőt “nem lett volna szabad bíróság elé állítani, és nem lett volna szabad elítélni" – jelentette ki Hillary Clinton amerikai külügyminiszter kedden a Kongói Demokratikus Köztársaságban.

Hozzátette, hogy továbbra is követelni fogja az újabb házi őrizetre ítélt Szú Kji, valamint a Mianmarban fogva tartott több mint kétezer politikai fogoly, köztük az amerikai John Yettaw szabadon engedését.

1595890211
"Aggasztónak tartjuk a(z amerikai férfira kiszabott) súlyos büntetést, különös tekintettel rossz egészségi állapotára" – mondta az amerikai külügyminiszter.

A hét országot érintő afrikai körúton tartózkodó Hillary Clinton felszólította a Kongói Demokratikus Köztársaság kormányát, hogy vessen véget a nőket sújtó súlyos szexuális erőszaknak.

A külügyminiszter kedden az ország keleti részén fekvő Goma városba érkezett. Segélyszervezetek szerint a térség a világ legveszélyesebb helye nők és gyerekek számára: az ENSZ adatai szerint 1996 óta legkevesebb 200 ezer esetben követtek el szexuális erőszakot nők és fiatal lányok ellen.

Clinton találkozott Joseph Kabila kongói elnökkel is, akinek katonái a vádak szerint rendszeresen részt vesznek nők elleni nemi erőszakcselekményekben, amelyek több tízezer nem kívánt terhességet idéztek elő az országban, és gyakran súlyos sérüléseket és halált is okoznak.

“Fel kell emelni hangunkat azok ellen a magas beosztású elkövetők ellen, akik büntetlenül megússzák vagy elnézően kezelik ezeket a bűncselekményeket" – mondta Clinton a találkozó után. Hozzátette: az Egyesült Államok támogatja a kongói hadsereg küzdelmét a milíciák ellen, de a kormánynak fokozottabb védelmet kell nyújtania a civileknek, miközben a felkelők ellen harcol.

“Azokat a katonákat, akik szexuális bűncselekményeket követnek el, bíróság elé kell állítani, és meg kell büntetni" – hangsúlyozta.

CímkékENSZjog