Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Moszkva bírálja az európai rakétapajzsról folyó tárgyalásokat

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2011. május 22. 12:23

Moszkva élesen bírálta május 21-én, szombaton a közös európai rakétaelhárító rendszerrel kapcsolatos nyugati hozzáállást, lassúnak minősítve az Oroszország bevonását célzó tárgyalásokat.

Az orosz, a lengyel és a német külügyminiszter részvételével zajló kalinyingrádi tanácskozáson Szergej Lavrov csalódásának adott hangot amiatt, hogy az Egyesült Államok változatlanul nem hajlandó jogerős formában szavatolni azt, hogy a majdani pajzs nem irányul Oroszország ellen. Egyúttal óva intett attól, hogy Moszkva és Washington visszatérjen a 30 évvel ezelőtti hidegháborús időkhöz.

Radoslaw Sikorski lengyel külügyminiszter erre reagálva leszögezte: senki nem kívánja a visszatérést a hidegháborús évek gyakorlatához.

Lavrov az alkalmat megragadva bírálta, hogy az Európai Unió a Fehéroroszország elleni gazdasági szankciók szigorítását tervezi. (Brüsszel a fehérorosz ellenzék számos alakjára kiszabott súlyos bírósági ítéletek miatt szánta rá magát erre a lépésre.) Az orosz külügyminiszter szerint a szankciók szigorítása nem segíti elő a demokrácia fejlődését, hanem inkább fokozza Fehéroroszország elszigetelődését.

A három miniszter közös sajtóértekezletén a német tárcavezető ezt élesen visszautasította. Guido Westerwelle rámutatott: nem a minszki vezetés elszigetelése a cél, hanem az, hogy Brüsszel kinyilvánítsa szolidaritását a rezsim bátor ellenfeleivel. A szankciók szigorításáról várhatóan hétfői ülésükön döntenek az EU-tagállamok külügyminiszterei, az intézkedések főként fehérorosz vállalatokat fognak sújtani.