Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Moszkva rossz néven vette Hillary Clinton szavait

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2010. július 8. 6:45

Megalapozatlannak nevezte az orosz külügyminisztérium Hillary Clinton szóhasználatát, miután az amerikai diplomácia vezetője a napokban Tbilisziben grúz terület orosz “megszállásáról” beszélt. Moszkva szerdán kiadott közleményében leszögezte, hogy Grúzia területén nincs egyetlen egy orosz katona sem.

Orosz katonai kontingensek csak a Grúziáról levált Abháziában és Dél-Oszétiában állomásoznak, mégpedig államközi megállapodások alapján, összhangban a nemzetközi normákkal – fejtette ki az orosz külügyminisztérium, amely arra számít, hogy partnerei “figyelembe veszik ezt a tényt".

Moszkva emlékeztetett arra, hogy a nemzetközi jogban megszállásnak azt nevezik, ha háború idején egy ország csapatai egy másik ország területén tartózkodnak, és amikor a hatalom a megszállt területen a megszálló ország katonai vezetésének a kezében összpontosul. Utalt arra is, hogy Abházia és Dél-Oszétia a Miheil Szaakasvili grúz elnök által ellenük indított villámháború után döntött függetlenségük kihirdetéséről.

Clinton hétfői látogatásán arról biztosította a grúz elnököt, hogy az Egyesült Államok “rendíthetetlenül elkötelezett Grúzia szuverenitása és területi integritása mellett". Valahányszor elhangzott a szájából a “megszállt területek" kifejezés a két elszakadt köztársaság kapcsán, a grúz vezetés mindannyiszor fellelkesült – írta a Nyezaviszimaja Gazeta című orosz újság.

Vlagyimir Putyin orosz miniszterelnök reagálásában rámutatott, hogy egyesek megszállt, mások viszont felszabadított területnek tartják a két köztársaságot. Felszólította a grúz hatóságokat, hogy tárgyalások révén rendezzék Abháziával és Dél-Oszétiával a problémákat, ne harmadik fél bevonásával próbálkozzanak. “Oroszország, csakúgy mint a nemzetek közösségének más tagjai, csak a garantáló fél szerepében léphet fel" – mondta Putyin hétfőn.

Clinton ukrajnai, lengyelországi, örményországi, azerbajdzsáni és grúziai látogatását bőségesen kommentálta az orosz sajtó. A Kommerszant című gazdasági-közéleti újság abban vélte felfedezni a körút célját, hogy megerősítse az Egyesült Államok megrendült befolyását a térségben, és lökést adjon az utóbbi hónapokban döcögő Nabucco-projektnek.

A Nyezaviszimija Gazeta szerint Hillary Clinton látogatásával világossá akarta tenni: az Egyesült Államok nem szándékozik feláldozni a térségben folyó játszmát az Oroszországgal való kapcsolatok javításának oltárán.

Címkékjog