Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Tiltakoztak a békefenntartók számának növelése ellen

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2010. július 8. 6:47

Helyi lakosok százai, köztük lefátyolozott nők és gépfegyvert viselő gyerekek vonultak fel a szomáliai Kismayu város utcáin szerdán, az országban állomásozó, mintegy hatezer fős békefenntartó erő létszámának tervezett növelése ellen tüntetve. Helyi lakosok szerint sok embert az iszlám felkelők kényszerítettek rá, hogy részt vegyen a tüntetésen.

A további kétezer békefenntartó térségbe vezérléséről hétfőn döntött a hat afrikai országot tömörítő regionális fejlesztési szervezet (IGAD) egy rendkívüli csúcsértekezleten. A határozatot azzal indokolták, hogy a szomáliai kormány nagyon gyenge lábakon áll. Egyelőre nem tudni, az erősítés a szervezet melyik országából érkezik majd a területre. Mivel azonban az alapszabály szerint a Szomáliával határos országok nem küdhetnek katonákat a békefenntartó erőbe, elvileg csak Uganda jöhetne szóba.

Helyi lakosok szerint sok embert az iszlám felkelők kényszerítettek rá, hogy részt vegyen a szerdai tüntetésen. " Felszólítjuk a muszlimokat, hogy csatlakozzanak a dzsihádhoz az úgynevezett IGAD tagjai ellen, akik az ellenségeink. Mi fogjuk őket megtámadni, mielőtt ők támadnának meg minket" – mondta a felvonulóknak az iszlám felkelők hadseregének egyik parancsnoka.