Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Moszkva veszélyt lát egyes NATO-törekvésekben

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2010. április 21. 6:54

Oroszország nem tekinti magára nézve fenyegetésnek a NATO létét, de veszélyeket lát abban, ha az észak-atlanti szervezet globális szerepre tör, és világcsendőrként, erővel kíván fellépni a nemzetközi porondon, függetlenül az ENSZ Biztonsági Tanácsának álláspontjától – mondta kedden Brüsszelben újságíróknak Dmitrij Rogozin orosz NATO-nagykövet.

Rogozin előzőleg részt vett a NATO-Oroszország Tanács nagyköveti szintű ülésén, amelyen a 28 NATO-tagállam nagykövete meghallgatta az orosz fél hivatalos tájékoztatását a hónapokkal ezelőtt hivatalosan érvénybe lépett új orosz katonai doktrínáról.

Ezt a doktrínát a NATO negatívan ítéli meg, mert az tükröződik benne, hogy az oroszok veszélyeket látnak az atlanti szövetségben.

A keddi tanácskozásra az eredeti tervek szerint Brüsszelbe utazott volna Jurij Balujevszkij, az orosz Nemzetbiztonsági Tanács titkárának helyettese, volt vezérkari főnök, hogy személyesen világítsa meg a NATO illetékeseinek az orosz katonai doktrína lényegét. Az európai légi közlekedési káosz miatt az út elmaradt, ezért videokonferenciát szerveztek, és Balujevszkij Moszkvából fejtette ki gondolatait a Brüsszelben ülő nagyköveteknek.

A megbeszélés utáni sajtótájékoztatóján Rogozin hangsúlyozta: Moszkva “fenyegetéslistáján" nincs rajta a NATO, de bizonyos veszélyeket lát a szervezet törekvéseiben.

Szerinte egyes NATO-országok a tagállamok kollektív védelmének célkitűzésein túlterjeszkedve globális szerepet akarnak adni a szervezetnek, az ENSZ szerepkörének átvételére törekednek. Ez Oroszországnak “nem tetszik" – szögezte le Rogozin.

Az orosz nagykövet utalt arra, hogy május elejéig akarják kidolgozni a szakértők a NATO új stratégiai koncepciójának a tervezetét, majd ez év végén a lisszaboni NATO-csúcstalálkozón kívánják hivatalosan elfogadni az új koncepciót.

Szavaiból egyértelműen kitűnt: az orosz katonai doktrínának a NATO magatartásában rejlő veszélyekről szóló kitétele, illetve a mostani orosz “doktrínamagyarázat" azt a célt szolgálja, hogy Moszkva nyomatékkal hozza a NATO-koncepció megújításán dolgozó stratégák tudomására az álláspontját, még a szöveg véglegesítése előtt.

Rogozin szerint az oroszoknak nem tetszik, hogy a NATO-ban “blokkszerű" magatartást tanúsítanak, és szerinte az atlanti szervezet döntéshozatalában fellelhetők a szovjet pártkongresszusok vonásai. Úgy vélekedett, hogy a NATO “kimerítette természetes bővítési lehetőségeinek kereteit", az új tagországok már nem erősítették az észak-atlanti szervezetet, hanem problémákat vittek be annak soraiba. A legfőbb orosz kifogás azonban a NATO-val szemben az, hogy egyes tagországai “az ENSZ helyettesítésére" szánják, és fennáll a veszély, hogy a NATO “a harmadik világ ellen fellépő keresztesek" képét ölti magára – mondta Rogozin.