Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Moszkva vizsgálatot kér

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2011. december 21. 14:00

Oroszország vizsgálatot követel a NATO líbiai katonai beavatkozásának civil áldozatairól, s azt akarja, hogy a témával már csütörtökön foglalkozzon az ENSZ Biztonsági Tanácsa – közölte december 19-én, hétfőn New Yorkban Vitalij Csurkin orosz ENSZ-nagykövet.

A The New York Times című amerikai napilap egyik jelentése szerint a nemzetközi beavatkozás légicsapásaiban negyven, de akár több mint hetven polgári lakos is meghalhatott.

„Reméljük, hogy a NATO törődni fog ezzel a problémával, és az ügy kivizsgálásra kerül" – mondta Csurkin.

„Tiszta propaganda" volt, amikor a katonai szövetség azt állította, hogy bevetéseinek nem voltak civil áldozatai. Mindez nemcsak „teljességgel hiteltelen", de nem is igaz. Az érintettekkel szemben „kegyetlen és cinikus" azt állítani, hogy semmi sem történt – fejtegette az orosz ENSZ-nagykövet.

A NATO korábban sajnálatát fejezte ki minden egyes civil áldozat miatt, ám számokat nem közölt ezzel kapcsolatban.

Az észak-atlanti szövetség tagjai azt hangsúlyozták, hogy a hónapokig tartó beavatkozás során mindvégig tartották magukat a vonatkozó ENSZ-határozat előírásaihoz, s ezt a múlt héten Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár is igazolta.

Oroszország, Kína, Brazília, India és Dél-Afrika annak idején tartózkodtak a líbiai civil lakosság védelmében elhatározott beavatkozás szavazásánál, s utóbb újra és újra bírálták a NATO-t, amiért túllépett a világszervezettől kapott felhatalmazásán, hogy megdöntse Moammer Kadhafi líbiai vezető hatalmát.