Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Motivációs tábor: kadétok Székesfehérváron

Szöveg: Gyimóthy Levente | Fotó: Révész Csaba |  2020. szeptember 4. 8:18

Motivációs táborban nyertek bepillantást székesfehérvári és a környékbeli diákok a honvédelem mindennapjaiba, az MH 43. Nagysándor József Híradó és Vezetéstámogató Ezred laktanyájában.

0901_szekesfehervarkadet (5)

A Székesfehérvári Szakképzési Centrum Árpád Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium a Honvéd Kadét Programjába felvételt nyert diákok számára rendezett háromnapos programot augusztus utolsó hetében az MH Katonai Igazgatási és Központi Nyilvántartó Parancsnokság (MH KIKNYP) 3. Katonai Igazgatási Központja. A kadétjelöltek a fegyverzet, valamint a gép- és harcjármű technikai eszközök mellett a híradótechnikai eszközökkel ismerkedhettek meg testközelből.

0901_szekesfehervarkadet (3)

A katonai alapismereteket, alaki foglalkozásokat és hadtörténeti tantárgyat is magában foglaló kadétképzés, az MH KIKNYP-vel együttműködve a 2019/2020-as tanévben indult el a székesfehérvári iskolában. A diákok az érettségit követően hálózatépítő informatikai technikusi végzettséget kapnak.

A huszonöt fős diákcsoport táborparancsnoka Nagy Pál Bence főhadnagy volt, aki elmondta: az intézményben évfolyamonként egy-egy kadétosztályt indítanak.

A tábor első napját a diákok a pákozdi Katonai Emlékparkban töltötték, ahol Oláh László nyugállományú alezredes tartott számukra előadást. A fiatalok megismerkedtek az emlékpark kiállító helyszíneivel, majd lézerharcban tették próbára ügyességüket.

A leendő kadétok a tábor második napját a székesfehérvári MH 43. Nagysándor József Híradó és Vezetéstámogató Ezred laktanyájában töltötték, ahol - többek között - akadálypálya foglalkozáson vettek részt, megtekintettek egy közelharc bemutatót, gyakorolták a sebesültszállítást, mindemellett terepjáró személygépkocsit is tolhattak maguk előtt.

A program zárónapján a székesfehérvári SZC Árpád Technikumában hatástalanított fegyverek szét- és összeszerelését figyelték meg, tájékozódási ismeretekkel gazdagodtak, végül katonai akadályversenyen zárta a tábort.

GALÉRIA

Kapcsolódó cikkek