Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Kadét-kaland

Szöveg: Faragó Fanny | Fotó: Füzes Judith |  2020. augusztus 28. 8:42

A Honvéd Kadét Program keretében számos fiatal vesz részt a napokban honvédelmi tematikájú, motivációs táborban. A kadétok az ország különböző pontjain, három napon át ismerkednek a Magyar Honvédség és a magyar katonák mindennapjaival.

20200827_Honvéd_Kadét_Program_Kiskunmajsa (15)

A honvéd kadét ágazati szakképzésbe felvételt nyert diákok minden évben - a gólyatáborokhoz hasonló - motivációs csapatépítő táborokban vesznek részt. A három napos, úgynevezett békatáborban lehetőségük nyílik megismerni a katonaélet sajátosságait, valamint belekóstolhatnak abba is, hogy mi vár rájuk az elkövetkező négy évben. A tanulmányaikat jövő héten megkezdő fiatalok elsajátítanak néhány alapvető katonai mozgásformát, a legfontosabb szabályokat, valamint betekintést kapnak a hadtörténelem egy-egy korszakába is.

Nem volt ez másként a kiskunmajsai Tomori Pál Katolikus Gimnázium, Technikum és Kollégium második honvéd kadét osztályánál sem: a növendékek - többek között - airsoft-céllövészetet gyakorolnak, éjszakai kalandtúrán és akadálypályán teszik próbára fizikai erőnlétüket. Ezen felül sok olyan, a mindennapi életben is alkalmazható ismeretekre tesznek szert, mint a tájékozódás, az újraélesztés és az elsősegélynyújtás alapjai. A kadétosztály számára szervezett programsorozatot az MH 2. vitéz Vattay Antal Területvédelmi Ezred 38. Területvédelmi Zászlóalj segítségével, önkéntes területvédelmi tartalékos (ÖTT) tanárok – a kollégiumvezető, valamint az osztályfőnök – szervezték.

20200827_Honvéd_Kadét_Program_Kiskunmajsa (24)

„A kadétprogramra jelentkező tizenkilenc kadét már a tábor elején megkapta a formaruháját, azóta alakzatban sorakoznak az udvaron” - árulta el érdeklődésünkre Telek András ÖTT hadnagy, kollégiumvezető. A táborparancsnok hangsúlyozta: a fiatalok rendkívül lelkesek és motiváltak. „Sokan közülük hivatásos katonai szolgálatra készülnek, többen is jelezték, hogy a gimnáziumi évek után a szentendrei altiszti akadémián vagy más felsőfokú intézményben, köztük a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Hadtudományi és Honvédtisztképző Karán szeretnék folytatni tanulmányaikat” - tette hozzá.

20200827_Honvéd_Kadét_Program_Kiskunmajsa (25)

A táborban a – kiskunmajsai Tomori Pál Katolikus Gimnázium, Technikum és Kollégium mellett - a várpalotai Faller Jenő Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium, a szekszárdi Ady Endre Technikum és Kollégium, valamint a kiskunhalasi Dékáni Árpád Technikum diákjai vesznek részt.

GALÉRIA