Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Mozgalmas hetek a magyar táborban

Szöveg: Turzai Zsolt |  2010. március 11. 5:49

E hét elején Camp Pannoniában ünnepélyes keretek között vette át az MH Tartományi Újjáépítési Csoport nyolcadik (MH-PRT-8) váltása Baghlan tartomány felelősségi körzetét. A magyar katonák az átadás-átvétellel járó megannyi munka mellett sem feledkeztek meg az elvesztett tűzszerész-bajtársakról.

Pintér Mihály ezredes, protestáns tábori lelkész istentisztelet keretében, majd a hősi halált halt katonák tábori emlékhelyén gyújtotta gyertyák fénye mellett tolmácsolta Nemes Krisztián posztumusz őrnagy és Kovács Gyula posztumusz hadnagy családjainak jókívánságait a műveleti területen szolgáló magyar katonáknak. A gyertyákat maguk a családtagok küldték Pol-e-Khomriba. E pillanatokban elvesztett társaink családjai is velünk vannak – mondta a gyertyafénynél Pintér Mihály ezredes, tábori lelkész.

1595898322
 

Ugyancsak ezen a héten az MH-PRT támogatásával szervezett nőnapi köszöntést Pol-e-Khomriban a „Women Affairs" helyi szervezete az afgán nőknek, asszonyoknak.

A magyar donáció komoly segítséget jelent az itt élő embereknek. A nőnapi figyelmességgel alapvető élelmiszereket kaptak a megajándékozottak. Több mint 160 csomagot osztottak ki, amely összességében meghaladta a 3 tonnát. A csomagokban borsót, lisztet, cukrot, rizst kaptak a szegénysorban élő afgán asszonyok és gyermekeik. Az élelmiszersegély részeként közel 300 liter étolaj is jutott a rászorulók konyhájába.

1595898323
 

A nemzetközi nőnapon Szabó László ezredes és dr. Boldizsár Gábor ezredes közösen köszöntötték Camp Pannonia katonanőit és civil hölgy dolgozóit. Megköszönték mindazt a munkát, amelyet a magyar kontingens tagjaként végeznek, és amely sokszor a férfiakat is próbára teszi.

Dr. Németh András orvos dandártábornok, az MH Dr. Radó György Honvéd Egészségügyi Központ parancsnoka (MH egészségügyi főnök) vezetésével a Magyar Honvédség egészségügyi szolgálatának MH főszakorvosai az ISAF misszióban tett szakmai programja részeként látogatást tett Camp Pannoniában a 8. váltásánál.

A látogatás során kiemelt figyelmet fordítottak a személyi állomány hadrafoghatóságának meghatározó tényezőjére, az egészségügyi biztosítás helyzetére. Ez a komplex tevékenység a magas betegellátáson kívül magába foglalja a kiürítő (MEDEVAC) feladatokat, a széleskörű megelőző tevékenységet. A missziós tevékenység során kiemelt szerep hárul a pszichológiai felkészítésre, ami a lelki egyensúlyban tartás fontos eleme, a tábori lelkészi szolgálattal szoros együttműködésben.

1595898323
 

A szakértői csoport tagjai látogatásuk során megszemlélték a segélyhelyen kívül az elhelyezési, élelmezési és munkakörülményeket. Konzultációt folytattak közeg- és járványügyi és környezetvédelmi kérdésekben is. A csoport tagjai érdeklődéssel hallgatták a kiürítő feladatokat végző BTR 80 alkalmazásával kapcsolatos tapasztalatokat. A tábor parancsnoka tájékoztatójában kiemelte és elismerte az egészségügyi szolgálat tagjainak nélkülözhetetlen, magas szintű munkáját.

Dr. Németh András orvos dandártábornok az MH egészségügyi szolgálata nevében megköszönve támogatását és munkáját és az MH HEK emblémájával ellátott emléktárgyat adományozott Szabó László ezredesnek, a leköszönő PRT-váltás parancsnokának.

Fotók: Turzai Zsolt, Dr. Toperczer István