Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Mubarak-per: Az egyiptomi hadsereget tették felelőssé

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2012. január 19. 20:31

A hadsereget okolta a tüntetők haláláért Hoszni Mubarak megbuktatott elnök büntetőperében a védelem. Faríd ed-Díb védőügyvéd kijelentette, hogy nem lehet felelőssé tenni sem védencét, sem hét vádlott-társát a 2011. január 28. után elkövetett erőszakos eseményekért.

Emlékeztetett arra, hogy ezen a napon – három nappal a Mubarak-ellenes tüntetések kirobbanása és kiszélesedése után – az elnök úgy döntött, a hadsereg segítségével állítják helyre a rendet és biztosítják a kijárási tilalom betartását. Az ügyvéd szerint csak azután voltak halottak és sebesültek, hogy a hadsereg vette át a biztonsági feladatokat.
„Ezért nem logikus azt mondani, hogy a rendőrség adott parancsot a tüntetők megölésére. Nem volt joga erre, mert ezt a jogkörét a hadseregre ruházták át" – mondta az ügyvéd.

Az akkori hírek szerint már 2011. január 28. előtt is voltak halottak és sebesültek több városban is, de attól a naptól kezdve uralkodott el igazán az erőszak országszerte. Hivatalos adatok szerint a tavaly január-februári felkelésben mintegy 850 ember vesztette életét.

Hoszni Mubarak ellen tavaly augusztus 3. óta folyik per a kairói bíróságon, egyfelől az ellene 18 napon át zajlott tüntetések vérbe fojtásáért, amelyben Habíb el-Adli volt belügyminisztert és még hat embert vádolnak, másrészt korrupció címén, amelyben két fia, és Gamál és Alaa a vádlott-társai.

Az ügyészség halálos ítéletet kért Mubarakra és Adlira előre megfontolt emberölésért.

Címkékjog