Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Mullen az erőszak azonnali leállítására szólított fel

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2011. augusztus 2. 20:08

Mike Mullen tábornok, az amerikai vezérkari főnökök egyesített bizottságának elnöke augusztus 2-án, kedden az erőszak azonnali leállítására szólította fel Szíriát, ahol az utóbbi napokban erősödött az ellenzék elleni megtorlás. A legmagasabb rangú amerikai katonai vezető az iraki fővárosban, Bagdadban tartózkodik. Látogatása során jelezte, hogy az Egyesült Államok erős diplomáciai nyomást gyakorol a szíriai rendszerre, de katonai beavatkozást nem irányzott elő.

„Nincs jele annak, hogy közvetlenül be fogunk avatkozni – mondta. – Úgy gondolom, akkora nyomást gyakorlunk politikai és diplomáciai területen, amekkorát tudunk, hogy elérjük a változást, amit annyi ország követel."

Mullen hangoztatta: szeretnék, ha az erőszaknak azonnal véget vetnének Szíriában, és azt is, hogy Bassár el-Aszad elnök intézkedéseket tenne a kérdés rendezésére úgy, ahogy azt a lakosság követeli.

A szíriai nép más és megreformált kormányt és kormányzást akar, Washinton pedig azt szeretné, hogy a követelt változások elkezdődjenek – mondta Mike Mullen tábornok.

Mintegy 140 ember halt meg vasárnap a szíriai Hama városában, a szíriai felkelés egyik központjában. Hétfőn ugyanott 24 ember vesztette életét szíriai jogvédő szervezetek szerint.

Címkékjog