Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Japánt nyugtalanítja a kínai haditengerészet növekvő tevékenysége

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2011. augusztus 2. 18:57

Japánt nyugtalanítja a kínai haditengerészet műveleteinek növekedése, s arra számít, hogy a kínaiak tovább erősítik tevékenységüket a Dél-kínai-tengeren és a Csendes-óceánon.

Ez derül ki a japán védelmi minisztérium kedden nyilvánosságra hozott éves jelentéséből, a fehér könyvből, amely jól tükrözi a kínai hadigépezet erősödése miatti regionális aggodalmakat.

Tokiót aggasztja, hogy Kína gyors ütemben fejleszti hadseregét. Az utóbbi öt év alatt Kína védelmi költségvetése 70 százalékkal bővült, miközben a kettős költségvetési hiánnyal küszködő Japán 3 százalékkal kevesebbet költött védelmi célokra.

Hadserege 230 ezer fős, amely csupán egytizede a kínainak.

A japán védelmi erő ugyanakkor korszerű harci gépekkel és hadihajókkal van felszerelve. Az ország fejleszti tengeralattjáró-flottáját és radarrendszereit délnyugati partvidékén, amely közel fekszik Tajvanhoz és azokhoz a hajózási útvonalakhoz, amelyeket a kínai haditengerészet az utóbbi időben használt.

Tokió a most nyilvánosságra hozott dokumentumban felhívta a figyelmet a kormányzati és katonai számítógépes hálózatok és más rendszerek ellen indított támadásokra, amelyek komoly veszély jelentenek nemzetbiztonságára.

Bírálta egyben Észak-Korea atom- és ballisztikusrakéta-programját, a Koreai-félszigeten végrehajtott provokatív akcióit. Kiemelték, hogy különösen Észak-Korea nukleáris kísérletei jelentenek komoly veszélyt Japánra, Északkelet-Ázsiára és a nemzetközi közösségre nézve.

Az észak-koreai rendszer titkolódzó természete miatt rendkívül nehéz megítélni katonai szándékait – tartalmazza a jelentés, amelyben úgy vélik, hogy a mozgatható és a föld felszín alá rejtett indítóállások célja nehezebbé tenni korai felderítésüket.

A fehér könyvben méltatták az Egyesült Államokkal több mint fél évszázada fennálló szövetséget, amely „nélkülözhetetlen sarokköve" a békének és stabilitásnak Ázsia csendes-óceáni térségében.