Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Müncheni osztálya lesz a Kiválósági Központnak

Szöveg: Kánya Andrea |  2010. július 27. 14:18

A NATO Katona-egészségügyi Kiválósági Központ a teljes műveleti készültségének elérése alkalmából tájékoztató konferenciát tartott eredményeiről, képességeiről és jelenlegi programjairól. Az eseményen Dr. Thomass Harbaum orvos ezredes, igazgatóhelyettes, valamint Dr. Kopcsó István orvos ezredes, igazgató számolt be a központról a sajtó képviselőinek.

A budapesti székhelyű NATO Katona-egészségügyi Kiválósági Központ (KEKK) a tizenkilencedik a NATO Kiválósági Központok sorában, ugyanakkor az első az egészségügy területén. A szervezetet az Észak-atlanti Tanács (North Atlantic Council) 2009. október 12-én akkreditálta és aktiválta.

Dr. Thomass Harbaum orvos ezredes, igazgatóhelyettes a július 27-én, Budapesten megtartott konferencián rámutatott arra: többféle nemzetközi elvárással

1595905217
találkozik a katonai egészségügy, és bár a statikus háborúk véget értek, korunk dinamikus háborúi más követelményeket támasztanak. Mint kiemelte, a katonai egészségügy számára az egyik legnagyobb eredmény, hogy a logisztikától elkülönült és önállóvá vált, az ellátás tehát nem az emberi erőforrás pótlását jelenti, hanem egyéni páciensekről és katonákról beszélhetünk.

Mint az ezredes elmondta, elvárás, hogy a sérültek ugyanolyan ellátásban részesüljenek, mint amilyet otthon is kapnának. „A jelenlegi helyzet megmutatta, hogy a tisztán nemzeti alapon működő megoldások nem tarthatóak fenn hosszútávon, éppen ezért a NATO több területen, így az egészségügyben is keresi a közös, több nemzeti megoldások lehetőségét", hangsúlyozta az ezredes.

Harbaum ezredes kifejtette, a magas szintű ellátást az úgynevezett ellátási láncolat biztosítja, mely a sérülés pontjától egészen a stratégiai légi mentésig terjed. Az igazgatóhelyettes elmondta azt is, a Katona-egészségügyi Kiválósági Központ elsődleges célja, hogy olyan katonákat képezzenek ki, akik képesek ellátni a sérülteket addig, amíg az egészségügyileg képzett szakemberek meg nem érkeznek. Az ezredes úgy fogalmazott: mivel országonként változó a képzés, ezért újfajta (közös) szabványt kell megalkotni.

Az igazgatóhelyettes a konferencián beszélt a missziókban előforduló lehetséges sérülésekről és megbetegedésekről is. Mint mondta, a kieső állomány 60-80 százaléka fertőzéses beteg.

Dr. Kopcsó István orvos ezredes, a KEKK igazgatója, folytatva az ezredes gondolatmenetét azt mondta: az országok egyedül nem képesek működtetni tábori kórházakat, ezért van szükség a több nemzeti összefogásra.

A Kiválósági Központról elmondta: alapelv, hogy a központok tevékenységei és termékei minden NATO-tagállam számára hozzáférhetőek legyenek. Fontos továbbá, hogy a NATO felé nincsenek költségek. Mint hangsúlyozta, nem megengedett

1595905217
a képességek megkettőzése vagy verseny a meglévő szervezetekkel. A jelenleg hatályban levő doktrínák, szabványok, illetve eljárásrendek betartására törekedni kell, ahogyan az is fontos, hogy a Szponzor Nemzeteknek és a Stratégiai Parancsnokságoknak egyértelmű kapcsolatokat kell ápolniuk.

A Budapesten található Kiválósági Központról szólva hozzátette: a szervezet működési költsége 15 ezer euró szakemberenként egy évre. Kiemelte azt is, hogy a központ a norfolki Szövetségi Transzformációs Parancsnokság szakmai felügyelete alatt magas színvonalon szolgálja a NATO folyamatos megújulását.

Az igazgató azt mondta: Münchenben létrehozták azt az elemző-értékelő központot (DHSC), amely együtt teremti meg a  Telepített Erők Egészségügyi Megfigyelő Képességét. Mint azt Kopcsó ezredes kiemelte, a DHSC 2010-ben hivatalosan is a NATO Katona-egészségügyi Kiválósági Központ kihelyezett osztályává válik. Hozzátette, Franciaország és Ausztria hivatalosan is bejelentette csatlakozási szándékát a DHSC-projekthez.

Kopcsó István összefoglalva az elmondottakat hangsúlyozta: a központ fő célkitűzése a több nemzeti megoldások szorgalmazása, a katonai-egészségügyi képességek kialakítása.

A jövőbeni tervekről úgy fogalmazott: szeretnének létrehozni egy NATO Trauma Regisztert, egy tapasztalat feldolgozó adatbázist, egy terminológia adatbázist, valamint kiképzési próba-kurzusokat is el kívánnak indítani. A tervek között szerepel továbbá a magas veszteségekkel járó esetek menedzselésére irányuló tanfolyam indítása. Mint mondta, további célkitűzésük egy „Medical First Responder" tanfolyam elindítása, az előretolt, taktikai és légi MEDEVAC (egészségügyi evakuáció) létrehozása, a mobil egészségügyi egységek biztosításának fenntarthatósága. Az igazgató mindezek mellett kiemelte az államépítés, újjáépítés, fejlesztés kérdését is, valamint a telepített erők egészségügyi megfigyelő rendszerét is.

1595905217

Fotó: Dévényi Veronika