Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Múzeumok Éjszakája a Várban és Pákozdon

Szöveg: honvedelem.hu |  2010. június 17. 6:11

Június 19-én, szombat este és éjjel, a Múzeumok Éjszakája keretében ismét változatos programokkal várja az érdeklődőket és a látogatókat a Hadtörténeti Intézet és Múzeum. Idén a pákozdi Katonai Emlékpark is csatlakozik az országos rendezvénysorozathoz, itt már 16 órakor kezdetét veszi az oly sokak által várt esemény.

2003 óta minden évben megrendezik az országban a Múzeumok Éjszakáját. Különleges alkalom ez, hiszen egy belépőjegy megvásárlásával ezen a napon az összes, a programhoz csatlakozott múzeum látogatható.

A hagyományokhoz hűen a Hadtörténeti Intézet és Múzeum is kiveszi részét a színes programokból: a rendezvény 18 órakor veszi kezdetét a Magyar Örökség-díjas intézményben. A Várba látogatókat katonazenekarok térzenéjével, koncertekkel várják a szervezők, a későbbiekben pedig előadások és bemutatók váltják majd egymást: szó lesz a hadisírgondozásról, az űrkutatásról, melyről a téma egyik avatott szakértője, Farkas Bertalan beszél majd, illetve régi filmhíradók mutatják majd be a honvédség korábbi évtizedekben végzett tevékenységeit. Szintén bemutatásra kerül az az 1940 M Nimród páncélvadász, melyet nemrég újítottak fel az intézmény égisze alatt.

Mindezek mellett interaktív múzeumi foglalkozásokat is tartanak: lesz tábori kenyérsütés, egyaránt bemutatásra kerülnek az 1848/49-es szabadságharc fegyverei, az elmúlt száz év haditechnikai eszközei, illetve a legkorszerűbb tűzszerész robotok, de repülőgépszimulátor és origami is várja a látogatókat a Hadtörténeti Intézet és Múzeum már jól ismert állandó és időszaki kiállításai mellett. A „magyar vitézség örökös dicsőítésére szolgáló kincsesház" jelenleg négy állandó tárlattal, számos látványos időszaki kiállítással és tíz filiáléval szolgál azoknak, akik fellátogatnak a Várba a Múzeumok Éjszakáján.

A Hadtörténeti Intézet és Múzeum a magyar hadtörténelmi tárgyak és dokumentumok gazdag gyűjteményének tárháza, gyűjtő-, őrző-, feldolgozó-, kutató- és kiállítóhelye: elődjét, a korabeli Hadimúzeumot 1918. november 16-án alapították meg. Az intézmény szervezeti egységei saját területeiken járulnak hozzá a kutatáshoz, bemutatáshoz és az eredmények közkinccsé tételéhez.

A Pákozdi Katonai Emlékparkban 16 órakor kezdődik a Múzeumok Éjszakája fénypuska-lövészettel és repülőgép-szimulátoros bemutatóval, majd előadásokkal és éjjellátó készülékes programmal folytatódik egészen éjfélig. A rendezvény ideje alatt borkóstoló, ingyenes tárlatvezetés és további izgalmas programok várják az érdeklődőket. A hat éves kor felett kötelező belépő karszalagok ára 200 forint, a szervezők az összegeket jótékonysági céllal, adományként gyűjtik: a befolyt összegből hátrányos helyzetű Fejér megyei gyermekek múzeumlátogatását támogatja minden látogató.

1595903410