Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Repülőtáborba várják a leendő vadászpilótákat

Szöveg: Szűcs László |  2010. június 16. 15:46

Ha nyár, akkor repülőtábor! Mint 2002 óta minden évben, az MH Összhaderőnemi Parancsnokság Repülőfelkészítési Osztálya (RFO) és a HM Zrínyi Nonprofit Kft. idén is megrendezi a pályára irányító repülőtábort a repülés iránt érdeklődő fiatalok részére. Ezen a nyáron négy turnust szerveznek az MH 86. Szolnok Helikopterbázison.

Mint azt Nagy István ezredes az RFO parancsnoka a honvedelem.hu érdeklődésére elmondta: a repülés iránt érdeklődő fiatalok számára idén négy héten keresztül – június 28. és július 23. között – rendezik meg a pályára irányító repülőtábort az MH 86. Szolnok Helikopterbázison. Az öt-öt napig tartó táborokba tizenöt-tizenöt fiatalt várnak. Idén először nem a diploma előtt állókat célozták meg a tábor megszervezésével, hanem a 18–21 éves korosztályt.

Mindennek az az oka – árulta el Nagy ezredes –, hogy a Magyar Honvédség kanadai repülőgép-vezető képző programjának, (NATO Flying Training in Canada – NFTC) idén és jövőre induló kurzusaiban már minden „kiadó" helyre megtalálták az alkalmas jelentkezőt. Emiatt most olyan, a vadászpilóta hivatás iránt érdeklődő fiatalokat várnak a pályára irányító repülőtáborokba, akik jelenleg első, illetve másodévesek a főiskolákon, egyetemeken. Õk majd jövőre jelentkezhetnek az NFTC-képzésre.

A PIR tábor alapvető célja ugyanis az, hogy felkeltsék a fiatalok érdeklődését a repülés iránt. Úgyis lehetne fogalmazni, hogy a tábor a kezdő szakasza az NFTC-képzésnek – tette hozzá az RFO parancsnoka.

Nagy István ezredes kiemelte: a szolnoki pályára irányító repülőtáborokat 2002 óta minden nyáron megrendezi a repülőfelkészítési osztály, illetve a HM Zrínyi Nonprofit Kft. Minden évben, egyre többen jelentkeznek a táborra, idén is legalább négyszeres túljelentkezéssel számolnak a szervezők. Közülük azon szerencsések utazhatnak el egy hétre Szolnokra, akik a leginkább megfelelnek az NFTC-képzés elvárásainak. A táborra egyébként még június 23-ig lehet jelentkezni. Az érdeklődők a részletes feltételeket megtalálják az RFO honlapján.

Mint minden esztendőben, természetesen idén is a programok nagy részét a repülés teszi ki az öt napos tábor ideje alatt. Minden résztvevő elsajátíthatja a repülés alapjait Falke motoros vitorlázógéppel, és átélheti a motoros kisgépes repülés szépségeit egy Zlin-42 fedélzetén. A fiatalokat tapasztalt oktatók – köztük a Magyar Honvédség aktív és nyugállományú pilótái – veszik szárnyaik alá, és tanítják meg a repülés szépségeire.

A repülés mellett természetesen más jellegű programok is szerepelnek a programban. A táborlakók megismerkednek a szolnoki helikopterbázissal és a kecskeméti repülőbázissal is. Vagyis testközelből megszemlélhetik a szállító-, és harci helikoptereket – a tervek szerint egy „körre" el is viszik őket a forgószárnyasok pilóták –, valamint a Magyar Honvédségnél rendszeresített vadászrepülőgépet is. Szolnokon emellett megtekintik a repülőmúzeumot és kipróbálhatják a repülőfelkészítési osztályon megtalálható profi repülő-, és helikopter szimulátorokat is.

 

Fotó: Archív