Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Múzeumok Éjszakája

Szöveg: Zilahy Tamás |  2011. június 12. 12:33

A HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum idén már 8. alkalommal vesz részt a Múzeumok Éjszakája országos rendezvénysorozaton. Erről, valamint az idei újdonságokról beszélgettünk Jakusch Gabriellával, az intézmény Múzeumpedagógiai és Hagyományőrző Osztályának megbízott vezetőjével. Mint azt az osztályvezető a honvédelem.hu érdeklődésére elmondta, idén, június 24-én a jeles nap alkalmából minden eddiginél nagyobb érdeklődésre számítanak.

Ez annyit jelent – mondja Jakusch Gabriella –, hogy az ilyenkor szokásos napi 6–800 látogató helyett 6–8 ezer látogatót várunk a három helyszínre, a Kapisztrán térre, múzeumunk Díszudvarára, valamint az Anjou-sétányra. Ez utóbbi helyen egyébként egy légvédelmi tüzelőállás tekinthető majd meg a rendezvény egész ideje alatt. A Múzeumok Éjszakájára egyébként már március óta zajlik a tervezés, az egyeztetések, a felkészülés.

1595920210
Június 24-én, Szent Iván éjjelén hagyományőrző csapatok részvételével korhű kézitusa bemutatókra kerül sor délután 18 órától, éjjel kettőig. Az éjszaka során megismerhetik a látogatók a katonai közelharc fejlődéstörténetét az Árpád-kortól egészen napjainkig. A Budai Várban, a Kapisztrán téri színpadon a hagyományőrző csapatok az adott korszakra jellemző viseletet, fegyvereket, felszereléseket mutatják be szakmai kommentárral, kapcsolódó előadásokkal. Megtudhatjuk, hogyan használták a korabeli fegyvereket, és hogy a bemutatott eszközöknek mik voltak fő jellegzetességeik. Az előadások szünetében minden érdeklődőt várnak a hagyományőrző táborok, ahol lehetőség nyílik egy-egy fegyver vagy korabeli öltözék közelebbi megismerésére.

Érdemes lesz igyekezni a jegyek (karszalagok) megvételével – mondja az osztályvezető –, mert az első ezer főt, aki nálunk, itt a Hadtörténeti Intézet és Múzeumban vásárolja meg a jegyét, egy tányér hamisítatlan katonai gulyáságyúban készült meleg étellel vendégeljük meg. Ráadásul ezzel segítenek is, mert a jegyértékesítésből befolyt összeg a múzeumunknál marad.

Ami a programot illeti, időrendi sorrendben a rendezvényeink délután 18 óra utántól folyamatosan zajlanak. Sorrendben: Árpád-kori bemutató, hódoltság kori katonazene, a Hunyadiak korának bemutatója, hódoltság kori bemutató, Napóleon korának bemutatója, a világháborúk korszakának bemutatója, a Néphadsereg és modern korszak bemutatója. Ez utóbbi az MH 34. Bercsényi László Különleges Műveleti Zászlóalj katonáinak részvételével zajlik majd. A programokba természetesen bekapcsolódik a Zrínyi Média is, technikai eszközeivel, szakembereivel.

1595920210
Idén újszerű kezdeményezések is lesznek – újságolja Jakusch Gabriella. Ilyen például a péntek délután 18-tól éjjel 2-ig „Ferenc Jóska/Horthy Miklós katonája vagyok…" címmel a katonai sematizmusok digitalizált változatának bemutatása és felhasználási módozataihoz tanácsadás múzeumunk könyvtárosainak segítségével.

„Eltemetnek az erdei gyöngyvirágok, megsiratnak engemet a leányok" címmel lehet ismerkedni a HM HIM Központi Irattár adatbázisával. Ennek során alkalom nyílik nagyapáink, dédapáink eddig ismeretlen nyughelyének felkutatására. Az érdeklődők tájékoztatást kaphatnak és az Irattár szakembereinek segítségével kutathatnak őseik után. Ebben segítenek a HM Társadalmi Kapcsolatok és Hadisírgondozó Hivatal munkatársai is.

Az osztályvezető elmondta azt is, hogy a HM HIM részéről mintegy 80 fő vesz rész majd a 24-i rendezvényen, ahol több mint 100 „külsős" résztvevő csatlakozik hozzájuk a különböző programok során. Pénteken, a Múzeumok Éjszkáján a rendezvény ideje alatt folyamatos lesz az intézményben a kedvezményes könyvvásár, a retro könyvvásár és a tárlatvezetések. Ismerkedhetnek a látogatók papírmerítés kapcsán a varázslatos papírral, a vállalkozó kedvűek pedig lehetőséget kapnak a katonai szimulátorok kipróbálására.

Aki el akarja kerülni a jegyvásárlás körüli előrelátható tolongást, a jövő héttől elővételben is megrendelheti az összes budapesti múzeumba, valamint a BKV járataira érvényes éjszakai belépőjét a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeumban, a 06-1-325-1600-as telefonszámon, a 44-199-es melléken, valamint emailben a [email protected] címen. A Múzeumok Éjszakájára a felnőtt jegyek (karszalagok) ára 1400 forint, a gyermekeké (6–18 éves korig) 600 forint.

Fotó: A szerző felvétele és archív