Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Náci háborús bűnöst ítéltek el

Szöveg: MTI/honvedelem.hu |  2009. augusztus 12. 8:38

Életfogytig tartó börtönbüntetésre ítéltek Münchenben egy volt német katonatisztet polgári személyeknek a II. világháború idején történt meggyilkolásáért.

A 90 éves Josef Scheungraber ügyében eljáró esküdtbíróság bizonyítottnak találta, hogy a 14 rendbeli emberöléssel és egy rendbeli emberölési kísérlettel vádlott férfi egy hegyivadász század parancsnokaként 1944 nyarán az észak-olaszországi Toszkánában megtorlásra adott utasítást, amiért partizánokkal folytatott összecsapásokban két embere elesett.

Négy olasz polgári személyt agyonlőttek, további tizenegyet – idős és fiatalkorú civileket vegyesen – pedig bezártak egy lakóházba, majd rájuk robbantották az épületet. A mészárlást csak egy 15 éves fiú élte túl.

A bíróság az ügyészség által kért büntetést szabta ki a vádlottra. A védelem felmentést kért.

Beszámolók szerint a keddi ítélethirdetésre sokan Münchenbe érkeztek az áldozatok rokonai, leszármazottai közül, és üdvrivalgásban törtek ki, amikor világossá vált, hogy Scheungraber az élete végéig börtönben marad.

A volt katonatiszt nem kívánt élni az utolsó szó jogával. Az eljárás korábbi szakaszaiban tagadta, hogy köze lenne a büntetőakcióhoz. Mint hangoztatta, hosszú éveket áldozott életéből “a haza védelmére", mire most, közel 91 évesen meghurcolják, pedig nem is tudott azokról a cselekményekről, amelyek elkövetésével megvádolták.

Josef Scheungrabert az áldozatok hozzátartozói jelentették fel.

Előzőleg, 2006-ban egy olasz katonai bíróság ugyancsak életfogytiglani börtönre ítélte a német állampolgárt, akit azonban Németország nem adott ki Olaszországnak.

A német jog szerint gyilkosokat akár évtizedekkel a tett elkövetése után is felelősségre lehet vonni, mivel a gyilkosság nem évül el. Ez a náci korszak bűntetteinek feldolgozásával függ össze.

A német btk. eredetileg 20 évben szabta meg a gyilkosságok elévülési idejét; ennek alapján legföljebb a 60-as évek közepéig lehetett volna felelősségre vonni a náci korszak gyilkosait. Ezért előbb 30 évre emelték, majd 1979-ben eltörölték az elévülési időt. A jogszabály értelmében nem évülhet el a gyilkossági kísérlet és a gyilkosságban való bűnsegédi részesség sem.

 

 

Címkékjog