Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A NATO megbocsát Oroszországnak

Szöveg: MTI/honvedelem.hu |  2009. augusztus 12. 8:45

A Grúzia ügyében meglévő nézetkülönbségeknek nem szabad beárnyékolniuk a NATO és Oroszország stratégiai együttműködését – véli a NATO új főtitkára.

Brüsszelben a NATO helyettes szóvivője ismertette az atlanti szövetség új főtitkárának véleményét, miután Anders Fogh Rasmussen megbeszélést folytatott az orosz NATO-nagykövettel. Rasmussen már egy héttel ezelőtti hivatalba lépésekor is kiemelt helyen – Afganisztán kérdése után másodikként – említette prioritásai közt a NATO-orosz viszony megjavítását.

Most, Dmitrij Rogozinnal tartott első találkozóján egyetértettek abban, hogy az ősz folyamán jelentős haladást kell elérni a kapcsolatok újrafejlesztésében, amelyek a tavaly augusztusi orosz-grúz háború nyomán fagytak be.

Carmen Romero helyettes NATO-szóvivő elmondta, hogy december elejére, amikor hagyományosan a NATO-külügyminiszterek tanácskozását tartják, már konkrét döntéseket kívánnak előkészíteni. Az orosz fél most – tette hozzá – egy sor javaslatot tett, egyebek közt a NATO Afganisztánba irányuló utánpótlási szállítmányainak orosz területen való áthaladási lehetőségével, illetve a tengeri kalózok elleni küzdelemmel kapcsolatban.

A tavaly augusztusi orosz-grúz háború nyomán az észak-atlanti szervezet felfüggesztette a NATO-Oroszország Tanács politikai – külügyminiszteri, illetve nagyköveti – szintű tevékenységét. Télre azonban Jaap de Hoop Scheffer akkori NATO-főtitkár már azt a feladatot kapta a tagállamok külügyminisztereitől, hogy kezdjen kötetlen tárgyalásokat Rogozinnal a kapcsolatok újraindításának lehetőségeiről.

A tavasszal megkezdett tárgyalások többször megtorpantak.

A NATO rossz néven vette, hogy az oroszok katonai támaszpontokat kívánnak létesíteni a Grúziától elszakadt területeken, Dél-Oszétiában, illetve Abháziában. Moszkva ugyanakkor a grúziai NATO-gyakorlatok miatt fújt ideiglenes visszavonulót, valamint megsértődött azon, hogy a NATO-Oroszország Tanács első felújított nagyköveti szintű ülésének végén Jaap de Hoop Scheffer mintegy mellékesen arról tájékoztatta Dmitrij Rogozint: megvonják a NATO-akkreditációt két brüsszeli orosz diplomatától. Június végén aztán Korfu szigetén mégis létrejött a NATO-külügyminiszterek találkozója Szergej Lavrovval, az orosz diplomácia irányítójával.