Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Nagy-Britannia nem küld több katonát Afganisztánba

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2010. június 11. 8:53

Ki van zárva, hogy Nagy-Britannia csapaterősítést küldjön Afganisztánba – mondta csütörtökön Kabulban David Cameron brit kormányfő. A politikus, aki előre be nem jelentett villámlátogatásra érkezett a közép-ázsiai országba, Hamid Karzai afgán államfővel tárgyalt, majd közös sajtóértekezletet tartottak.

A brit miniszterelnök hangoztatta, hogy a londoni kormány programjában egyáltalán nem szerepel csapataik megerősítése újabb katonákkal.
Az egyre nagyobb veszteségek – eddig mintegy 300 brit katona halt meg – egyre inkább aláássák azt a támogatottságot, amit a csapatok küldése korábban a brit lakosság körében élvezett. További gondot okoznak a háború emelkedő költségei olyan időszakban, amikor az új brit kormány keresi a lehetőséget a költségek nagyarányú lefaragására.
Ezért is mondta Cameron: senki sem akarja, hogy a brit csapatok a szükségesnél akár egy nappal is tovább maradjanak Afganisztánban. Azt szeretnék elérni, hogy az ázsiai ország képes legyen szavatolni saját biztonságát.

A miniszterelnök ugyanakkor bejelentette, hogy London pótlólagosan 83 millió eurót szán a házilagosan gyártott pokolgépek elleni harcra. Hozzátette, hogy megkétszerezik a brit tűzszerészek számát a térségben. Ez leginkább Hilmend tartományra értendő, ahol a brit katonák többsége állomásozik.
Az országban jelenleg százötvenezer külföldi katona van a szövetséges erők kötelékében, de az, hogy csak ezen a héten 18 külföldi katona halt meg, arra utal, hogy a tálibok most a legerősebbek 2001 végi bukásuk óta.

1595903125
 

Védeni Nagy-Britanniát!

David Cameron brit miniszterelnök pénteken egy dél-afganisztáni támaszponton elmondta a brit csapatoknak: azért vannak Afganisztánban, hogy megvédjék a szigetországot az al-Kaida esetleges csapásától.

A brit kormányfő szerint nem holmi álomképet kergetnek, és nem is egy mintademokrácia építése a cél, mindössze annyi, hogy az afgán biztonsági erők kiképzése után a katonák emelt fővel mehessenek haza. Cameron az előző kormány által felvetett kritikára próbált válaszolni, amely sérelmezte, hogy a briteknek nem magyarázták el, miért is vannak csapataik Afganisztánban.

A miniszterelnök biztosította a 9500 brit katonát, hogy megkapják a kért felszereléseket, amelyek nagyobb védelmet nyújtanak az útszéli robbantások ellen, valamint arra is ígéretet tett, hogy megduplázza a hadműveletekben részt vevők járulékát. A kormányfő kijelentette, hogy a háború szükséges, és nem volt más választási lehetőség.

A britek csapata az Afganisztánban tartózkodó második legnagyobb nemzetközi haderő, a legtöbb katonát (100 ezer fő) az Egyesült Államok küldi. A misszió nagy tehertételt jelen a szigetország költségvetése számára, s az Egyesült Királyságban egyre kevesebb állampolgár támogatja azt.

Pénteken a Camp Bastionhoz közeli déli régiókban két merénylet is történt. Az egyik esetben kilenc civil meghalt, nyolc pedig megsebesült, amikor kisbuszuk egy házilag készített aknára futott Majvandban. A másik merényletben a NATO két amerikai katonája és két afgán civil vesztette életét, miután egy házilag készített pokolgép felrobbant. Az említett eszközök a tálibok kedvelt fegyverei, a dél-afganisztáni Kandahár pedig a szélsőségesek fellegvára.