Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Komoly elszántsággal dolgoznak a kánikulában is

Szöveg: Schmidt Imre õrgy. |  2010. június 11. 9:22

A rögtönzött robbanóeszközök vizuális felismerésének módszereit, azok keresésének eljárásait és folyamatait, az erő alkalmazásának fogásait, valamint a rögtönzött robbanóeszközökkel kapcsolatos különböző szintű eseményekre történő reagálás módjait gyakorolják a C-IED Kiképzők Kiképzése tanfolyam résztvevői Szentendrén.

A HM Honvéd Vezérkar főnökének intézkedése alapján, a NATO Szövetséges Transzformációs
Parancsnokság (NATO ACT) szervezésében és a HM Hadműveleti és Kiképzési
Főosztály (HM HKF) nemzeti szakmai felügyeletével, a MH ÖHP
támogatásával Szentendrén, a Magyar Honvédség Központi Kiképző Bázisán
(MH KKB) zajlik immáron negyedik alkalommal a Rögtönzött Robbanóeszközök
Elleni Tevékenység (C-IED) Kiképzők Kiképzése (TtT) tanfolyama 2010.
június 7. és június 18. között.

A 2007-ben megkezdett magyar C-IED képességépítés folyamatába illesztett immáron nyolcadik nemzetközi rendezvényen ezúttal 6 ország 18 hallgatója, köztük 3 magyar tiszthelyettes kezdte meg gyakorlati felkészülését az IED környezetben való tevékenység oktató-módszertani ismereteiből.
A résztvevők elsajátítják a rögtönzött robbanóeszközök (IED) vizuális felismerésének módszereit, azok keresésének eljárásait és folyamatait, begyakorolták az erő alkalmazásának fogásait, valamint a rögtönzött robbanóeszközökkel kapcsolatos különböző szintű eseményekre történő reagálás módjait. Amellett, hogy megismerkedtek a rögtönzött robbanóeszközök elleni taktikákkal és harcászati eljárásokkal, a kurzus másik alapvető célja, hogy a katonák kiképzés módszertani tapasztalatokat is szerezzenek. A kéthetes tanfolyam sikeres elvégzése után a hallgatók képessé válnak arra, hogy felkészítsék saját nemzeti haderejük katonáit az IED környezetben való tevékenységre.

A tanfolyam instruktorai Jeffrey Juhala alezredes (NATO ACT C-IED IPT) vezetésével nagy hangsúlyt fektetnek a gyakorlati oktatásra. A hallgatók többsége a tanfolyamot követően rövid időn belül missziós beosztásba kerül, ezért nem csoda, hogy a nagy meleg ellenére is az adott harcászati helyzetnek megfelelően, komoly elszántsággal dolgoznak.
A nemzeti C-IED kiképző csoport tagjai szintén együtt dolgoznak a nemzetközi instruktorokkal, a Rögtönzött Robbanóeszközök Elleni Tevékenység (C-IED) Kiképzők Kiképzése (TtT) tanfolyam akkreditációjának folyamatában minden lehetőséget megragadva a téma szakértőitől való újabb ismeretek megszerzésére.

1595903126
 

A tanfolyamnak kiemelt jelentőséget ad, hogy a nemrég hazánkba látogató James G. Stavridis admirális, a NATO Európai Erőinek Főparancsnoka, tárgyalásai során jelentősnek nevezte a Magyar Honvédségben megjelenő olyan új képességet, mint az improvizált robbanóanyagok elleni nemzetközi felkészítésben való magyar részvétel. Sajtó tájékoztatóján a Magyar Honvédség nemzetközi szerepvállalásai és hazai tevékenységéről mondott elismerő szavai között említette az improvizált robbanóeszközök elleni védekezésben való magyar szerepvállalást. Tárgyalópartnere, Benkő Tibor altábornagy, HM Honvéd Vezérkar főnök az improvizált robbanóeszközök elleni védelemben való részvétellel kapcsolatban arról tájékoztatta az admirálist, hogy folyamatosak az erre vonatkozó képzések Magyarországon, tavaly 15 nemzet bevonásával szerveztek szakfelkészítést.

Az MH KKB-nál e témakörben sorozatban szervezett tanfolyamok során kialakuló, megszilárduló kiképzési kultúra, valamint a pozitív szakmai és elöljárói megítélések jó esélyt adnak arra, hogy az akkreditációs eljárás végeztével kedvező döntés szülessen a Rögtönzött Robbanóeszközök Elleni Tevékenység (C-IED) Kiképzők Kiképzése (TtT) tanfolyam végleges Magyarországra való telepítéséről.

1595903126
1595903126