Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

„Pilis Trek 2010”: egyedülálló felkészítés a NATO-n belül

Szöveg: Dr. Varga József |  2010. június 11. 9:41

Június második hetében ad otthont a szentendrei MH Központi Kiképző Bázis (MH KKB) csobánkai gyakorlótere az MH Béketámogató Kiképző Központ (MH BTKK) 10 hónapos különleges műveleti alaptanfolyam résztvevőinek. A csoport parancsnok helyettese, Váczi Norbert százados mutatta be a terepen a nemzetközi tanfolyam programját.

Váczi százados nem kis büszkeséggel azzal kezdte tájékoztatóját, hogy a NATO szervezetén belül mindössze két tagállamban, az Egyesült Államokban és Magyarországon működik a felkészítésnek ez a speciális formája, amelyben a korábbi csak nemzeti keretekben végzett felkészítésen túl, most első alkalommal nemzetközi szinten szervezték meg a különleges műveleti alaptanfolyamot. A februártól októberig mintegy

10 hónapon át folyó felkészítés elméleti és kemény gyakorlati foglalkozásokból áll, időszakonként vizsgafeladatokkal nehezítve az amúgy is kemény próbatételt. A MH BTKK így kettős célt tűzött ki: részt vesz a MH 34. Bercsényi László Különleges Műveleti Zászlóalj kijelölt állományának felkészítésében, másrészt lehetőséget nyújt más NATO tagállamoknak, ahol eddig csak nemzeti szinten valósult meg a különleges műveleti felkészítés, nemzetközi felkészítésben való részvételre. Ennek megfelelően jelenleg a csoport tagjainak mintegy fele magyar, a másik fele észt és szlovák katonákból áll. Kiképzésükről magyar és amerikai parancsnokok gondoskodnak.

A csobánkai kiképzés legnagyobb kihívása a hosszú távú menet és navigációs gyakorlat nappal és éjszaka. A résztvevőknek egyénileg egymástól elszigetelten csak rádiókapcsolatot tartva kell bonyolult terepen mintegy 60 km távolságot teljesíteni 19 kg összsúlyú menetfelszereléssel, 18 óra alatt. Aki járt Csobánkán a sziklás, mély szurdokkal, szakadékokkal szabdalt terepen, az el tudja képzelni, milyen megpróbáltatást jelent csupán térkép és tájoló segítségével végigmenni a

60 km-es úttalan úton úgy, hogy közben érintse a megadott pontokat.
A parancsnok helyettes elmondta azt is, hogy az MH KKB minden logisztikai támogatást biztosít a felkészítés sikeres lebonyolításához, beleértve a Pilisi Parkerdő Zrt. munkatársaival kialakított jó együttműködést, az egyébként zömmel védett területeken való áthaladáshoz való engedélyek gyors beszerzésével kapcsolatban, a szükséges egyeztetések lefolytatását is. A két kiképző szervezet találkozása szerencsésen ötvözte a különböző lehetőségek egymást erősítő hasznosítását.

Szerdán és csütörtökön a nagy próbatétel előtt rövidtávú gyakorlatot tartottak, ezzel felmérve, ki hogyan bírja a terepet. Arra a kérdésre, hogy miért vállalják önként ezek a katonák az átlagosnál többszörös terhelést, Váczi százados szinte gondolkodás nélkül válaszolta, hogy ez ma az egyik legnagyobb kihívás, a katonai alapműveletek talán legmagasabb foka. Ezt csakis elhivatottságból lehet vállalni.