Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Nagyon fontos a kutya és a vezetője közötti összhang

Szöveg: Takács Vivien | Fotó: Tóth László |  2021. december 16. 7:19

Másodjára szerveztek járőrkutya-vezető szakkiképzést az MH 86. Szolnok Helikopter Bázison. A három hónapos tanfolyam gyakorlati részének zárásaként öt résztvevő tett vizsgát december 15-én, szerdán.

járőrkutya_TL (6)

Szalai Beáta törzsőrmester, az MH 86. Szolnok Helikopter Bázis kutyás rajparancsnoka érdeklődésünkre elmondta, hogy a szeptember 13-án kezdődő tanfolyamon a kutyáknak fegyelmező, ügyességi és őrző-védő feladatokat kell elsajátítaniuk, míg vezetőiknek elméleti oktatásokat tartanak: idegélettan, etológia, kinológia (kutyatan), kiképzésmetodika témakörökben. A gyakorlati foglalkozások során pedig begyakorolhatták az elméletben tanultakat és fejleszthették a járőrkutyás szolgálathoz szükséges képességeiket.

„Nagyon fontos a kutya és a vezetője közötti összhang. Már az első napokon alakítjuk a kutyák és az emberek kapcsolatát, hiszen a teljes összhang csak akkor valósulhat meg, ha a négylábú tudja segíteni vezetőjét és ez fordítva is megvan” – hangsúlyozta a törzsőrmester.

járőrkutya_TL (2)

A december 15-i vizsgán nem csak a szolnoki bázisról, hanem más alakulatoktól – az MH 68. Horgos Dezső Területvédelmi Zászlóalj és az MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázis állományából – is vizsgáztak katonák.