Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

„Nagyon megtisztelő volt a katonákkal együtt teljesíteni az első kilométereket”

Szöveg: Takács Vivien | Fotó: Kormány Gábor |  2023. április 6. 9:57

A Honvédelmi Minisztérium frissen alakult Honvédelmi Nevelési Főosztálya a Mathias Corvinus Collegiummal (MCC) karöltve vett részt a 175 kilométeres futás kihíváson a Margit-szigeten, április 5-én. Az eseményhez Pálinkás Szilveszter főhadnagy és Rozs Gergely hadnagy, a Magyar Honvédség toborzókampányának arcai is csatlakoztak.

Idén 175 éves a Magyar Honvédség, amely jeles évforduló alkalmából izgalmas kihívást hívott életre mindazok számára, akik április 7-éig – Mészáros Lázár hadügyminiszterré kinevezésének évfordulójáig – vállalják, hogy egyénileg vagy csapatban teljesítik a 175 kilométeres futótávot. Almási László alezredes, a mai napon megalakult új főosztály vezetője elmondta: a honvédelem és a sport nagyon régóta összetartozik. „Mind az általános honvédelmi nevelésben, mind pedig a Honvéd Kadét Programban nagy hangsúlyt fektetünk a sportolásra” – hangsúlyozta. Elmondta, a sport jelen van a Honvédelmi táborokban, az Országos Haditorna Versenyekben is, aminek köszönhetően a fiatalokban erősödik a csapatszellem és az együttműködési képesség. A Honvéd Kadét Programban pedig olyan külön szabadidős programokat szerveznek – mint például a lövészet vagy a küzdősportok –, amelyek köthetők a honvédséghez.

20230405_KG_margitsziget_175km_010

A Honvédelmi Nevelési Főosztály munkatársai közül többen kerékpárral csatlakoztak a kihíváshoz. Pálinkás Szilveszter főhadnagy a kihívás végéhez közeledve elmondta: megtiszteltetés számára részt venni ebben a kampányban.

„Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszterrel, dr. Ruszin-Szendi Romulusz altábornaggyal, a Honvéd Vezérkar főnökével és Rozs Gergely hadnaggyal egy csapatként teljesíteni a távot nagyon megtisztelő feladat” – mondta. Kiemelte: a toborzókampány arcaként fontos feladata, hogy bemutassa milyen lehetőségeket rejt magában a Magyar Honvédség és minden fiatalt arra bíztat, hogy csatlakozzon a honvédség nagy családjához.

„Nem volt számomra idegen a 175 kilométeres kihívás, szeretek csapatban sportolni” – ezt már Rozs Gergely hadnagy hangsúlyozta, aki testnevelő tiszt, és többed magával számos Ultrabalaton versenyen is indult.

„Felemelő érzés a Magyar Honvédség családjához tartozni. Pár hónapja csöppentem bele ebbe a közegbe, de nagyon jó volt megtapasztalnom a közösség összekovácsoló erejét.”

20230405_KG_margitsziget_175km_016

A kihíváshoz a mai napon csatlakoztak a Mathias Corvinus Collegium hallgatói is, akiknek óriási öröm volt együtt futni a katonákkal. Manninger Miksa, az intézmény tanulója elmondta: az egyetemista, de főként a szakkollégista diákoknak a sok kötelezettség mellett nagyon fontos a testmozgásra is időt fordítani.

„Ma kezdtük a kihívást, amit több csoportban fogunk a napokban teljesíteni. Nagyon megtisztelő volt a katonákkal együtt teljesíteni az első kilométereket, bízunk benne, hogy a későbbiekben is gyümölcsöző lesz az együttműködés” – hangsúlyozta.