Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

„Nagyon sok lehetőséget látok a honvédségben”

Hónapról-hónapra folytatódik az Egységes Alapkiképzési Program

Szöveg: Navarrai Mészáros Márton | Fotó: Rácz Tünde |  2024. április 9. 9:28

Egyhetes adminisztrációs időszak, öthetes alapkiképzés és kéthetes lövész-szakalapkiképzés vár azokra a jelentkezőkre, akik az Egységes Alapkiképzési Program (EAP) keretében vonultak be Székesfehérvárra április 8-án, hétfőn.

2024.04.08.alapkikepzesrebevonulas szekesfehervar rt (3)

Ők az idei év negyedik bevonulói, akik a reggeli óráktól késő délutánig érkeztek az MH Nagysándor József 51. Híradó- és Vezetésbiztosító Dandár bázisára, előbb adminisztrációs ügyeket intéztek, majd a szerződéskötésüket követően elfoglalták körleteiket és átvették a felszerelésüket. A kiképzés első szakaszában a katonai szolgálatot kezdőkre fizikai felkészítés, alkalmassági vizsgálatok és elméleti foglalkozások várnak, majd április 22-én elkezdődik a gyakorlati képzésük is. A kiképzendők a program záróelemeként esküt tesznek és fizikai felmérésen bizonyítják erőnléti képességeiket; júliustól pedig már a különböző katonai szervezetek állományába kerülnek.

„A Magyar Honvédség a 2024. évi kiképzési programnak megfelelően minden hónapban országosan két helyszínen tart alapkiképzést az adott területvédelmi ezred aktuálisan kijelölt csapata. Ebben a hónapban Kecskeméten és itt, nálunk, Székesfehérváron folyik a 2022 augusztusában bevezetett Egységes Alapkiképzési Programnak megfelelően kiképzés” – ismertette Gőz Csaba őrnagy, az MH 6. Sipos Gyula Területvédelmi Ezred MH 17. Pour Gyula Területvédelmi Zászlóalj parancsnok-helyettese a Nagysándor József-laktanyában tartott eligazítás után. Mint elmondta, az EAP azonos követelményeket határoz meg a tartalékos és a hivatásos katonák részére.

2024.04.08.alapkikepzesrebevonulas szekesfehervar rt (8)

„Az Egységes Alapkiképzési Program kéthónapos elköteleződést takar. Ennek van egy öthetes, alapkiképzés elnevezésű központi része, egy egyhetes adminisztrációs időszaka, ami az egészségügyi vizsgálatokra, a katonai eskütételre és az arra való felkészülésre szolgál, valamint egy kéthetes lövész-alapkiképzése” – fogalmazott Gőz őrnagy, aki elmondta: a frissen bevonultak a nyolchetes periódus befejeztével válnak katonává, szolgálatukat az általuk választott helyőrségnél/alakulatnál akkor kezdik meg.

Az MH 6. Sipos Gyula Területvédelmi Ezred MH 17. Pour Gyula Területvédelmi Zászlóaljához frissen szerződött újonc, Tasi Virág elmondta: 22 éves, Győrből érkezett, most végzős a Széchenyi István Egyetem Deák Ferenc Állam- és Jogtudományi Kar igazságügyi igazgatás, bűnmegelőzési szakirányán.

„Indult egy új szakirányunk, a hatósági igazgatás, annak keretében tanulunk honvédelmi igazgatást, igazgatásrendészetet, de általánosságban a közigazgatás működésével is megismerkedtünk. Ott vannak katonatanáraim, és nagyon szimpatikus és meghatározó volt, amit a hivatásukról meséltek. Nagyon sok lehetőséget látok a honvédségben, ezért döntöttem úgy, hogy katonának állok” – felelte arra a kérdésünkre, hogy miért figyelt fel a Magyar Honvédség által kínált lehetőségekre.

„Számomra az volt a legszimpatikusabb, hogy lehet tanulni: nem csak a nyelvtanulásra gondolok, hanem mehetek egyetemre, részt vehetek PhD-képzésben, s ezek során támogatást kaphatok. Mivel ameddig csak lehet, tanulni szeretnék, mindezt roppant szimpatikus lehetőségként könyveltem el” – sorolta az egyetemista, aki meg van róla győződve, hogy „pozitív, emlékezetes és hasznos” élményként gondolhat majd az idei tavaszi és nyári időszakra.

2024.04.08.alapkikepzesrebevonulas szekesfehervar rt (11)

Bár Tasi Virág családjában katonák nincsenek, „csak” rendőrségi vagy nemzetbiztonsági állományban szolgálók, egy másik újonc, a Tolna vármegyében található Döbrököz községből érkezett Banizs Zoltán Tamás néhai dédapjától hallott katonaanekdoták hatására választotta a mundéros hivatást.

„Dédpapám a második világháborúban teljesített szolgálatot, visszatért a Don-kanyarból, és sok történetet mesélt a katonaévekről. Huszonkétéves vagyok, az elmondottak valószínűleg most ülepedtek le bennem, de a bátyámban is, aki hamarosan befejezi az alapkiképzését” – mesélte a leendő katona, aki azt is elmondta: habár alapvetően a kegyetlen északi harcosok, a vikingek ragadták meg a fantáziáját gyermekként, egész életét a katonaság és a magyar történelem iránt érdeklődve töltötte el. „A legtöbbet szeretném kihozni magamból a következő két hónapban. Szeretném, ha fél év múlva már alakulatban lehetnék közkatona, és már azt is tudom, hogy hol! Kaposváron szolgálnám a hazámat, már csak azért is mert nyár óta ott van az egyik legjobb haverom” – tette hozzá.

Az idei negyedik alapkiképzésre egy nap alatt száznál többen vonultak be Székesfehérvárra és Kecskemétre.

* * *
2024.04.08.alapkikepzesrebevonulas szekesfehervar rt_f

Nem csak harcászati és műszaki, valamint lövészeti tudással gazdagodnak az újoncok, hiszen negyvenöt tételből álló felszerelést is kézhez vehettek bevonulásuk napján. Az újoncok többek között katonabakancsban, hosszú ujjú harci pólóban, esővédő kabátban, gyakorló nyári sapkában távozhattak körleteikbe, de csősál, háti italhordó, evőcsészével ellátott kulacs, sátorlap is került málha- és hátizsákukba.