Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Reflektorfényben a civil-katonai együttműködés

Szöveg: Burillák Marcell | Fotó: Tischler Zoltán |  2024. április 9. 8:00

Ritkán esik szó válságkezelési vagy akár alapvető katonai gyakorlatok biztosításáról, pedig a háttérmunka szerepe éppoly jelentős, mint a látványos feladatoké. Ellátását magas színvonalon szervezi a Magyar Honvédség: a civil-katonai együttműködés alapjait minden évben válogatott NATO-szakemberektől tanulják katonáink. Idén április 8-12. között zajlik Szentendrén a NATO CIMIC (Civil-Military Cooperation) összekötői szakmai tanfolyam.

A NATO Civil-Katonai Együttműködési Kiválósági Központ (NATO CIMIC Centre of Excellence – CCOE) 2024-es tanfolyamán nyolc ország 32 fővel vesz részt. „Az esemény kivételesen fontos az állomány számára, hiszen kizárólag ezen a nemzetközi képzésen sajátíthatják el a terület alapvető ismereteit” – fogalmazott Polyecskó László alezredes. A kurzusnak otthont adó MH Kiber- és Információs Műveleti Központ megbízott parancsnoka azt is elmondta, hogy idén egy hasonló tematikájú, a civil környezet értékelésére és elemzésére koncentráló tanfolyamot is vendégül látnak majd.

„Gondoljanak arra, milyen fontos a honvédség tevékenységéről megfelelően tájékoztatni a polgárokat. Mi rendre részt veszünk a gyakorlatokon, miközben a biztosítást is elvégezzük. Utóbbi keretében egyeztetünk polgármesterekkel és más civil közigazgatási szereplőkkel. Tájékoztatjuk őket a tevékenységünkről, hogy miért fontos az adott gyakorlat vagy épp elmondjuk, hogy kit keressenek, ha problémájuk akad” – magyarázta az alezredes, miután április 8-án közvetlen hangvételű beszédben köszöntötte az előadókat és hallgatókat a szentendrei Altiszti Akadémián.

2024.04.08. CIMIC_Szentendre_TZ_2

„A CIMIC, vagyis a civil-katonai együttműködés nem pusztán egy gyakorlat támogatására szolgál, hanem maga is gyakorlat” – oszlatott el egy közkeletű tévhitet a tanfolyam holland előadója rögtön a kurzus kezdetén. És hogy mi újat tanulhatnak még a résztvevők? „A civil-katonai együttműködés alapjaival ismerkednek meg. Minden évben zajlik egy felkészítés az újoncok számára, amikor megtanulják a különböző válsághelyzetek során alkalmazandó interakciót” – adott választ Szabó Tamás hadnagy.

„A tervezéstől, a végrehajtáson át, egészen az elemzésig terjed a tananyag. Legyen szó bevándorlási krízisről, vagy katasztrófaelhárítási feladatokról, például egy árvízreferenssel folytatott kommunikációról, illetve a NATO-tagságból adódó kötelezettségekről. Utóbbi lehet például egy többnemzetiségű alakulat, csoport, vagy alegység mozgatása, állomásoztatása, illetve gyakorlatoztatása hazai területen” – fogalmazott az MH Kiber- és Információs Műveleti Központ Képzési Osztály CIMIC PSYOPS képzési alosztályának beosztott tisztje.

Az angol nyelvű kurzus természetesen nem kizárólag tanteremben zajlik, a héten több civil-katonai interakciót igénylő feladatot kapnak a résztvevők. „Minden elméleti és gyakorlati részt számonkérés követ, és csak ezután vehetik át az ilyen típusú feladatok ellátására felhatalmazó oklevelet” – ismertette a felkészítés menetét Szabó Tamás hadnagy.