Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

NATO-beosztásban folytatja munkáját

Szöveg: Honvédelmi Minisztérium | Fotó: archív |  2022. március 31. 13:55

A védelempolitika területén, de már NATO-beosztásban folytatja munkáját dr. Németh Gergely, a Honvédelmi Minisztérium védelempolitikáért felelős helyettes államtitkára.

Németh-Gergely

Dr. Németh Gergely 2019 óta látta el a honvédelmi tárca helyettes államtitkári feladatait. Új, NATO-beosztásáról még tavaly decemberben született döntés, azonban az orosz háború miatt annak betöltését néhány hónappal elhalasztották. A helyettes államtitkár új feladatának ellátásához szükséges áthelyezési folyamat megindításának a része a mostani beosztásából történő felmentése, amely 2022. március 31-én jelent meg a Magyar Közlönyben. Dr. Németh Gergely NATO-beosztásában is eddigi munkájának és szakterületének megfelelően védelempolitikai és stratégiai elemzésekkel kapcsolatos vezetői feladatokat lát majd el.

A beosztás betöltése tervezett volt, ennek megfelelően a helyettesítő személy felkészítése is megtörtént, így a Honvédelmi Minisztériumban a helyettes államtitkári feladatok ellátása teljes egészében folyamatos és biztosított.

Dr. Németh Gergely 2007 óta dolgozik a honvédelem területén. Pályafutását a Katonai Felderítő Hivatalban kezdte, majd a Honvéd Vezérkarnál és 2010-től a Honvédelmi Minisztériumban töltött be különböző pozíciókat haderőfejlesztési és NATO-EU együttműködési területen. 2013-2017 között a NATO Védelempolitikai és Védelmi Tervezési Bizottság magyar képviselője volt.

Dr. Németh Gergely helyettes államtitkárként részt vett az új magyar Nemzeti Biztonsági Stratégia kialakításában, és vezette a Nemzeti Katonai Stratégia kidolgozását. Emellett fontos szerepet vállalt a magyar védelempolitikai gondolkodás megújításában, a kétoldalú védelmi kapcsolatrendszerek fejlesztésében, az erősebb európai védelempolitikát támogató magyar álláspont kialakításában, a Közép-Európai Hadosztály-parancsnokság létrehozásában, a koszovói NATO misszió magyar vezetésének elnyerésében, valamint a magyar haderőfejlesztés és a NATO követelmények összhangjának kialakításában.

A Honvédelmi Minisztérium vezetése köszöni dr. Németh Gergely áldozatos és felelősségteljes munkáját, amit a tárca érdekében végzett. Külszolgálata lejártával az ott megszerzett tudásával és tapasztalatával ismét a minisztérium munkáját fogja segíteni.