Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Hazatért a magyar KFOR kontingens 25. váltása

Szöveg: Ördög Kovács Márton | Fotó: Kertész László |  2022. március 31. 14:08

„Példát tudtatok mutatni az összes katonának az egész világon, hogy hogyan kell egy béketámogató műveletben részt venni” – mondta dr. Ruszin-Szendi Romulusz altábornagy, a Magyar Honvédség parancsnoka március 31-én, csütörtökön az MH KFOR Kontingens 25. váltásának visszafogadó ünnepségén, Debrecenben.

MH KFOR-25 visszafogadó (16)

„Az a magabiztos fellépés, az a tudás, az a képesség, amit kivittetek magatokkal és azt, ahogyan kint végrehajtottátok a feladatot meggyőződésem, hogy hozzájárult ahhoz, hogy Európa ezen részében továbbra is békében élhetnek az emberek” – fogalmazott köszöntőjében a Magyar Honvédség parancsnoka, hozzátéve: „példát tudtatok mutatni az összes katonának az egész világon, hogy hogyan kell egy béketámogató műveletben részt venni. Példát tudtatok mutatni a más országból érkező katonáknak, és példát tudtatok mutatni az utánatok jövő nemzedéknek. Azoknak, akik most váltottak benneteket és azoknak is, akik még ki fognak menni erre vagy más műveleti területre. Jelenleg ez a legnagyobb értéke a Magyar Honvédségnek.”

MH KFOR-25 visszafogadó (9)

A debreceni Kossuth téren felsorakozott, hazatérő váltást Kósa Lajos, az Országgyűlés Honvédelmi és Rendészeti Bizottságának elnöke is köszöntötte. Hangsúlyozta: egy ország biztonságának megőrzése az egyik legfontosabb feladat. Ha egy ország nincs biztonságban, ha honfitársaink nem érzik magukat biztonságban, akkor nagy baj van. Kósa Lajos kiemelte: Magyarország biztonsága három pillérre épül. „Az egyik a Magyar Honvédség, a másik a szövetségi rendszerünk, a harmadik pedig a külpolitikánk” – fogalmazott.

Puskás István, Debrecen Megyei Jogú Város alpolgármestere a hazatérő kontingens helytállását dicsérve kiemelte: „minden debreceni és minden magyar állampolgár nevében mondhatom, hogy hősként tekintünk önökre, hősként fogadjuk most önöket vissza, hősként üdvözöljük önöket újra magyar földön.”

MH KFOR-25 visszafogadó (14)

A visszafogadó ünnepségen dr. Ruszin-Szendi Romulusz altábornagy, a Magyar Honvédség parancsnoka elismerést adott át Varga István alezredesnek, a kontingens parancsnokának. Az eseményen – mások mellett – jelen volt Apáti Zoltán dandártábornok, az MH Tartalékképző és Támogató Parancsnokság parancsnokhelyettese, és Farkas Sándor alezredes, az MH 5. Bocskai István Lövészdandár parancsnoka is.