Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

NATO Cyber Coalition 2021 - kibervédelmi gyakorlatot rendeztek

Szöveg: Megyeri Viktor hadnagy | Fotó: act.nato.int |  2021. december 13. 12:09

Huszonhat NATO-állam, négy partnerország és tizenhat szervezet részvételével, „NATO Cyber Coalition 2021” elnevezéssel rendezték meg a NATO legnagyobb kibervédelmi gyakorlatát november 29. és december 3. között.

CyberCoalition_2021

Az öt napos gyakorlat bebizonyította, hogy a nemzetek közötti szoros együttműködéssel és a kinyert adatok megosztásával, jó hatékonysággal kezelhetők az elektronikus információbiztonsági, más megfogalmazás szerint a kibervédelmi incidensek. Az előző évekhez képest a szervezők idén az elektronikus információbiztonsági feladatok megoldása mellett nagyobb hangsúlyt fektettek az események során felmerülő nemzetközi jogi kérdések kezelésére és a nemzetközi együttműködésre.

A gyakorlaton 10 éve vesznek részt a magyarok, ami jól tükrözi a honvédelmi ágazat és az együttműködő szervezetek elhivatottságát. Az elektronikus információs rendszerek üzemeltetői, a biztonsági szakértők és a kiberbiztonsági szakértők folyamatosan képzik magukat annak érdekében, hogy nemzetközi környezetben is helytálljanak a kibertérben zajló esetek megoldása során. Az itt szerzett tapasztalatok jól kamatoztathatók a hazai rendszerek, szolgáltatások információbiztonságának növelésében.

211201cybercoalition_2

A gyakorlat során a résztvevők egy szimulációs közegben, de életszerű, valós fenyegetési forrásokon alapuló feladatokat oldottak meg. Ezek a veszélyforrások a mindennapi élet során is előfordulhatnak a munkahelyi vagy otthoni számítógépek, mobiltelefonok, illetve a manapság egyre jobban elterjedt okoseszközök használata közben. A NATO eltökélt szándéka, hogy a képességek teljes skáláját mindenkor beveti a kiberfenyegetések teljes spektrumával szemben, a támadásoktól való aktív elrettentés és az ellenük való védekezés érdekében – beleértve a hibrid kampányokat is. Mindezt a nemzetközi joggal összhangban, politikai ellenőrzés mellett. A szövetségesek elismerik, hogy a jelentős rosszindulatú, halmozott kibertevékenységek hatása bizonyos körülmények között fegyveres támadásnak tekinthető. Ennek következtében a NATO fenntartja a jogot, hogy ennek megfelelően reagáljon.

A NATO Cyber Coalition 2021 kibervédelmi gyakorlatra a honvédelmi ágazaton belül a Katonai Nemzetbiztonsági Szolgálat, a Magyar Honvédség Parancsnokságának szervezeti elemei, a Honvédelmi Minisztérium szervezeti elemei, a Magyar Honvédség katonai szervezetei, a HM Elektronikai, Logisztikai és Vagyonkezelő Zrt., valamint a Nemzeti Kibervédelmi Intézet delegált résztvevőket.