Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

NATO-delegáció látogatott a hadikikötőbe

Szöveg: Gajdos Milán főhadnagy | Fotó: a szerző felvételei |  2023. október 2. 10:37

Az MH Hadikikötőbe látogatott a NATO Szövetséges Erők Európai Főparancsnokság küldöttsége. A Mihócza Zoltán altábornagy (nemzeti katonai képviselő) által vezetett delegációt Lengyel László ezredes, az MH 1. Tűzszerész és Folyamőr Ezred parancsnoka fogadta.

Hadikikötő_delegáció (13)

Az ezred műveleti képességeit bemutató prezentációt követően a látogatók dinamikus bemutató során a speciális tűzszerész feladatok végrehajtásába nyerhettek bepillantást. Láthatták a nehéz tűzszerész robotokat és bombaruhát, illetve meggyőződhettek arról, hogy milyen módon kapcsolódnak be a robbanóanyag-kereső kutyák az improvizált robbanóeszközök felkutatásába műveleti területen.

Ezzel párhuzamosan a küldöttség megismerkedett a 175 éves múltra visszatekintő magyar folyami hadihajózás – ezen belül a folyamőrség – történetével, illetve a napjainkig élő hagyományaival.

A program zárásaként a delegáció két aknamentesítő hadihajóval kihajózott a Dunára, közben megismerték azok rendszeresített fegyverzetét, illetve műveleti alkalmazhatóságát.

Kapcsolódó cikkek