Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

NATO-delegáció látogatott hazánkba

Szöveg: HVK SKF | Fotó: Kertész László, Szováthy Kinga, Horváth Sztaniszláv |  2023. október 2. 18:07

Szeptember utolsó hetében hazánkban tartózkodott a NATO Szövetséges Erők Európai Főparancsnoksága delegációja, élén Mihócza Zoltán altábornagy, nemzeti katonai képviselő.

29_HSZ6648

A küldöttség szakmai előadások keretében megismerkedett a Magyar Honvédség felépítésével, szervezetével, a haderő eddigi fejlesztéseivel, a Székesfehérváron települt Közép-európai Többnemzeti Hadosztály-parancsnokság, valamint a NATO Erőket Integráló Elem küldetésével, felépítésével és feladatrendszerével. A katonai képviselők több alakulathoz is ellátogattak.

Az MH 1. Honvéd Tűzszerész és Folyamőr Ezrednél bepillantást nyertek többek között a speciális tűzszerész feladatok végrehajtásába és a 175 éves múltra visszatekintő magyar folyami hadihajózás – ezen belül a folyamőrség – történetébe, ennek napjainkig élő hagyományaiba. A program következő állomásán, a tatai MH Klapka György 1. Páncélosdandárnál a magyar haderő jelenleg legkorszerűbb haditechnikai eszközeit vették szemügyre.

A látogatás a pápai MH 47. Bázisrepülőtéren zárult, ahol a küldöttség megtekintette a Stratégiai Légiszállító Képesség Program Boeing C-17 Globemaster III típusú nehéz teherszállító repülőgépét, majd a Magyar Honvédség Airbus A319-es repülőgépével tértek vissza Belgiumba.