Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

NATO-ellenes tüntetés Újvidéken

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2012. március 26. 18:26

Szélsőséges szervezetek tagjai tüntettek Újvidéken amiért a NATO 13 évvel ezelőtt légitámadást indított az akkori Jugoszlávia ellen. A szombat délutáni eseményről március 25-én, vasárnap délután számolt be a Vajdaság Ma című délvidéki hírportál.

A tiltakozás szervezői „Szerbia hazafias erőinek" nevezték magukat. Az összeverődött tömeg jelszava „NATO-dáhik, kifelé Szerbiából" volt.

A szélsőséges tüntetők „SNP Naši", „A soha többé NATO-t" és „Jövőre Prizrenben" (koszovói város) feliratú transzparenseket tartottak fel. A fiatal demonstrálókon „Ultra csetnikek" feliratú póló volt, egyesek ingén pedig a „Hittel Istenben – szabadság vagy halál" felirat volt olvasható.

1999. március 24-én volt az akkor már csak Szerbiából és Montenegróból álló Jugoszlávia elleni NATO-légicsapások 13. évfordulója.

A 78 napig tartó offenzíva legalább 2500-an vesztették életüket, a sebesültek száma 12 ezer 500-ra volt tehető.

A légitámadások által okozott anyagi kár nagyságát akkor körülbelül 100 milliárd dollárra becsülték. A NATO háborús veszteségeit azóta sem hozták nyilvánosságra.

Az 1999 márciusában megkezdődött támadáshoz a NATO indoklása az volt, hogy Jugoszláviát terhelte a felelősség a Rambouillet-ban és Párizsban lezajlott tárgyalások kudarcáért, amelyeken Koszovó státusáról kellett volna dönteni.